Съдът не прие аргумента на вицепремиера Валери Симеонов и на

...
Съдът не прие аргумента на вицепремиера Валери Симеонов и на
Коментари Харесай

ВАС отмени решението на правителството за Пирин

Съдът не одобри аргумента на вицепремиера Валери Симеонов и на министъра на екологията Нено Димов, че смяната в проекта за ръководство на " Пирин " е единствено поради строителството на втори въжен превоз

© Надежда Чипева Още по тематиката
Валери Симеонов се хвали със омекотен звук на ЮНЕСКО за Пирин

Буркина Фасо, Зимбабве, Танзания, Ангола и още 7 страни откликнали на лобистката акция на вицепремиера в Бахрейн, само че рекомендациите се резервират
29 юни 2018
Съдът: Планът за " Пирин " би трябвало да е с екологична оценка

Решението за утвърждение на новия проект за ръководство на националния парк беше взето от служебния министър Ирина Костова през 2017 година
26 апр 2018
Възелът Банско - ще се разсече ли или ще се затегне още

Първите реакции на оферти от Боян Петров вид за компромис удостоверяват съмненията, че вторият въжен превоз е заслон за други планове
18 яну 2018
Банско: новите линии на остарелия проблем

Осем въпроса и отговора за това за какво решението на държавното управление буди съмнения
4 яну 2018 Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира признатото в края на предходната година решение на държавното управление, с което беше изменен проекта за ръководство на Национален парк " Пирин ".

С смяната беше дадена зелена светлина за строителството на нови ски писти и уреди от концесионера на ски зоната в Банско - " Юлен ". Промяната позволяваше строителството в зоната за ски туризъм (т.нар. Буферна зона), в която досега можеше да се правят единствено реконструкции на съществуващите уреди и ски трасета. Досега това беше позволено само в зоната за здания и уреди. Така общата повърхност, на която могат да се строят ски писти и уреди, от 0.6% се увели на 7.5% от територията на парка. Освен беше направена и смяна в таблица 32 към точка 15 от проекта за ръководство, съгласно която " строителството, ремонтът и реорганизация " в зоната за запазване на горските екосистеми и отдих имат същата търпимост както в зоната за уреди. По този метод се заобикаляха възбраните за строителство в тази зона, в която съгласно проекта е позволена човешка активност единствено в изключителни случаи.

Какво оспорваха зелените

Делото беше формирано по две тъжби, импортирани от представители на две екологични организации WWF и " Асоциация на парковете в България ". В тях те показват, че режимите и строителните действия, позволени с измененията на проекта опонират на предпазените територии. От екоорганизациите считат, че е налице недопустимост на признатите от държавното управление промени, тъй като строителството на ски писти, лифтове и други спортни уреди не попадат измежду изключенията на Закона за предпазените територии. Според тях признатите промени в проекта нарушават Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание. В жалбата на " Асоциацията на парковете в България " се показва, че Министерски съвет не разполага с цифрови географски данни, които да им разрешат да индивидуализират границите на Национален парк " Пирин ", които с решнието си държавното управление трансформира. Според асоциацията с смяната на проекта за ръководство се нарушават два закона - за запазване на околната среда и за биологичното многообразие. Липсва и решение на министъра на околната среда, че препоръчаните промени не подлежат на екологична оценка и оценка за съгласуемост.

Съдът: би трябвало екологична оценка

В претекстовете си за анулация на решението на Министерски съвет съдът показва, че за проектите, стратегиите и капиталовите оферти, които са в обсега на Закона за запазване на околната среда, се прави посредством процедурата по екологична оценка и надлежно посредством процедурата по оценка на въздействието върху околната среда.

Според магистратите в решението за смяна на проекта за ръководство на " Пирин " се планува построяването на водохващания, построяването и разширението на ски писти, строителство на въжени линии и съпътстваща техническа инфраструктура, само че в акта не е посочено, а и от страна на държавното управление не са показани доказателства, че водохващането да вземем за пример е за питейни потребности, което попада в изключенията на закона. " Точно противоположното се открива от отчета на министъра на околната среда и водите, в който категорично е отразено, че опцията за създаване на водохващания е по отношение на изменението на режимите на двете зони – III и IV, предвиждащи строителство на ски писти, въжени линии и съпътстваща техническа инфраструктура, т.е. плануваното водохващане е за потребностите на бъдещото строителство. ", се споделя в решението на Върховен административен съд. Освен това съгласно съда даже и да се одобри, че строителството на въжени линии е за обслужването на всички гости в парка, то това не е относимо към разширението на ски пистите.

Защо се прави смяна откакто има нов проект

Магистратите показват, че проектите за ръководство се актуализират на всеки 10 години и до актуализацията се резервират регламентираните в него режими и правила. В момента има направен нов проект за ръководство, който беше оспорен в съда, поради неналичието на екологична оценка. В края на април висшият съд реши, че за приемането му би трябвало екологична оценка, а от Министерството на екологията апелират решението. " Буди неразбиране обстоятелството за какво при съществуване на процедура по приемане на План за ръководство на Национален парк " Пирин " за интервала 2014 -2023, в който би попаднала и сегашната смяна, е променен настоящия проект, още повече като се вземе поради, че настоящият проект дружно с осъществените в него промени престава да работи. ", се споделя в претекстовете на магистратите.

Съдът обаче одобри за неоснователни изказванията на екоорганизациите, че с смяната е позволено строителство на 48% от територията на националния парк. " Съобразно функционалното зониране на територията от утвърждения проект за ръководство на " Пирин " зоната за туризъм заема 2,2 % от площта на парка, а зоната на здания и уреди – 0,6 %. Предвидената с измененията зона за запазване на горските екосистеми и отдих, във връзка с плануваното строителство, ремонт и реорганизация, е отразено като евентуално осъществима активност и то по отношение на построяването на водохващания, а не друго строителство. Безспорно тази зона съставлява 45,2 % от площта на парка, само че това не значи, че цялата повърхност е планувана за създаване на водохващане. ", се споделя в решението на съда.

Решението на Върховен административен съд може да се апелира от държавното управление в 14-дневен период пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Как беше призната смяната на проекта

Спорното решението за смяна на проекта за ръководство на " Пирин " беше гласувано от държавното управление на последното съвещание преди Нова година. Приемането беше предшествано от скандал в държавното управление сред вицепремиера Валери Симеонов и министъра на екологията от една страна и премиера Бойко Борисов от друга. Първоначално те предлагаха да се промени концесионния контракт на концесионера на ски зоната в Банско " Юлен ", само че решението беше неодобрено от Борисов. След това Симеонов разгласи, че министър председателят го " саботира " и че се усеща " направен " от него. Като компромисно решение държавно управление одобри измененията в проекта за ръководство на " Пирин " като причините на Симеонов и Димов бяха, че проектът се трансформира единствено с цел да се построи втори въжен превоз на Банско и по този начин да се реши казусът с опашките в зимния курорт.

Решението на държавното управление провокира всеобщи митинги на природозащитни организации, които упорстваха, че преди да се одобри измененията в проекта би трябвало да минат първо през екологична оценка, тъй като по този начин се нарушават редица закони. Министърът на екологията Нено Димов обаче твърдеше, че това не е належащо, тъй като в документа няма конкретика, а единствено смяна на режимите. Той защитаваше тезата, че на екооценка би трябвало да предстои устройствения проект, който ще позволи обособени действия или съответно капиталово желание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР