Съдът наложи мярка подписка на младежа, рисувал по Паметника на

...
Съдът наложи мярка подписка на младежа, рисувал по Паметника на
Коментари Харесай

Съдът наложи мярка „подписка” на младежа, рисувал по Паметника на съветската армия

Съдът наложи мярка „ подписка ” на младежа, рисувал по Паметника на руската войска Софийският градски съд отхвърли да наложи непрекъснат арест на 22-годишния студент, надраскал със спрей Паметника на руската войска. Съдът регистрира като прекалено повдигнатото от прокуратурата обвиняване за безчинство, осъществено с изключителна смелост и цинизъм, и наложи на Траян Димитров най-леката мярка – подписка. Той бе арестуван преди седмица и престоя 72 часа в ареста, откакто изписал на британски върху паметника: „ Бежанци, добре пристигнали, Льо Пен – върви си ”. Поводът бил визитата на водача на френската последна десница Марин льо Пен .
 
Траян Димитров е арестуван късно вечерта на 15 ноември. Новината за следващия графит върху Паметника на руската войска бе обявена на първо време от Столична дирекция на вътрешните работи и от съветското посолство у нас. 22-годишният студент престоя 72 часа в ареста. Прокуратурата изиска непрекъснат арест за него и му повдигна обвиняване за безчинство, осъществено с изключителна смелост и цинизъм, за което се планува до пет години затвор.

 
Преди дни Софийският областен съд отхвърли да наложи на Димитров непрекъснат арест и му наложи най-леката мярка – „ подписка ”. Прокуратурата обаче стачкува решението и настоя за непрекъснато задържане и пред втората инстанция. Днес Софийският градски съд също удостовери подписката.
 
Според съда казусът дава отговор на друга алинея за безчинство от Наказателния кодекс, която е по-леко наказуема. Магистратите не откриха в надписа изключителна смелост и цинизъм, нито регистрираха той да е афектиран към избран човек, нито осквернителен към паметника, на който е изписан. Димитров оказал и цялостно подпомагане при ареста и не бил арестуван директно до паметника, а на бул. „ Васил Левски ”.
 
Адвокатът на студента – Лидия Георгиева, съобщи, че той е податлив да признае виновност и да подписа съглашение, само че единствено в случай че прокуратурата преквалифицира обвиняването в по-леко. В противоположен случай делото ще се гледа по общия ред и занапред ще се назначават експертизи, разпитват очевидци и събирани доказателства.
 
Определението на съда е дефинитивно и не може да се апелира.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР