Съдът на Верх-Исецки район в Екатеринбург започва наказателно производство срещу

...
Съдът на Верх-Исецки район в Екатеринбург започва наказателно производство срещу
Коментари Харесай

Третяковската галерия отказа споразумение с пенсионер, `довършил` картина -

Съдът на Верх-Исецки регион в Екатеринбург стартира наказателно произвеждане против Александър Василиев, някогашен охранител в Центъра " Елцин ", който довършва рисуването на очи върху картина на Анна Лепорская, ученичка на Казимир Малевич.

Третяковската изложба упорства да заведе дело против пенсионера, макар че вредите са покрити от застраховката, оповестява " Медиазона ".

Зелфира Трегулова, общоприет шеф на Третяковската изложба - притежател на картината, дава отговор на искане на отбраната за помиряване на страните, като декларира, че " не счита за допустимо да се обърне към съдията " с молба за преустановяване на делото, " като се имат поради събитията по наказателното дело ", " вредите, нанесени на картината ", и " високия публичен интерес ".

Междувременно реставраторът на Третяковската изложба авансово е открил, че творбата може да бъде възобновена без никакви повреди.

В обвиняването се показва, че Василиев, " пренебрегвайки признатите правила за държание в обществото " и " противопоставяйки се на публичния интерес ", е увредил отчасти картината. В същото време психиатричната експертиза постановява, че заради диагнозата " непсихотично разстройство с леко когнитивно нарушаване " мъжът не е могъл да осъзнава изцяло какво прави.

Василиев е 64-годишен чеченски деец с увреждания и диагностицирано психологично разстройство. Работи като охранител в Центъра " Елцин ", където е показана изложбата " Светът като непредсказуем. Раждането на новото изкуство ". Според Василев картините му създали неприятно усещане, по тази причина, когато младежи, гости на изложбата, го помолили да довърши рисуването на очите на творбата " Три фигури ", той се съгласил.

По-късно Василиев съжалява за стореното, като изяснява, че е объркал творбата с детска рисунка.

" Мислех, че това е детска рисунка, само че очите не бяха приключени, по тази причина взех решение да ги оправя ", цитира думите му " Медиазона ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР