Съдът на германската провинция Бранденбург отмени закон, изискващ паритет 50

...
Съдът на германската провинция Бранденбург отмени закон, изискващ паритет 50
Коментари Харесай

Германски съд отмени правилото за джендър паритет в партийните листи

Съдът на немската провинция Бранденбург анулира закон, изискващ паритет 50 на 50 сред мъже и дами в партийните листи за районни избори - крах за напъните да бъде въведено сходно законодателство на федерално и районно равнище, съобщи ДПА.
Още по тематиката
Законът лимитира свободата на партиите да предлагат претенденти и надлежно да вземат участие в избори, съобщи конституционният съд на източната провинция, последвайки сходно решение на съда в централната провинция Тюрингия.

Съдът на Бранденбург се произнесе в интерес на обжалванията на условието за джендър паритет, подадени от две крайнодесни партии - " Алтернативата за Германия " и Националдемократическата партия.

Бранденбург бе първата от 16-те федерални провинции, която вкара закон за джендър паритет за избори, откакто районният парламент одобри законодателния акт с болшинство. Той влезе в действие на 30 юни, напомня ДПА. Още няколко провинции са обсъждали или разискват въпроса. Той стигна и до националния парламент в Берлин, където неколцина депутати приканиха за сходни правила, с цел да се ускори представителството на дамите. На последните федерални избори през 2017 година делът на дамите в Бундестага падна от 37,3 на 31,2 %, добавя ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР