Съдът на Европейския съюз взе решение, с което ограничава географски

...
Съдът на Европейския съюз взе решение, с което ограничава географски
Коментари Харесай

Евросъдът ограничи правото да бъдеш забравен само до Европа

Съдът на Европейския съюз взе решение, с което лимитира географски " правото на заличаване " или " правото да бъдеш пропуснат " от Общия правилник за отбрана на персоналните данни.

Решение ще има по-широко отражение върху регулацията в интернет.

Евросъдът постанови, че " правото да бъдеш пропуснат " не може да се ползва отвън Европейския съюз . Френските управляващи се опитваха да принудят Гугъл и други търсачки да отстраняват линкове към консуматори на световно равнище. Решението по-детайлно дефинира границите на " правото да бъдеш пропуснат ", което е в основата на законите, свързани със отбраната на персоналните данни в интернет. Стандартът, който е основан през 2014 година, може да бъде употребен за принуждаване на Гугъл и други търсачки да изтриват линкове към уеб сайтове, новинарски публикации и база данни, които включват персонална информация, която се възприема като остаряла, не е в обществен интерес или неуместна.

Решението евентуално ще докара до интернационален спор по отношение на силата на европейското законодателство отвън 28-членния блок. Съдът разгласи, че Европа не може да постанова " правото да бъдеш пропуснат " в страните, които не са признали закона.

Съдебното решение не може да се апелира и националните съдилища в Европейски Съюз би трябвало да го съблюдават.

Според съда " правото да бъдеш пропуснат " " не е безусловно право ".

Гугъл приветства решението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР