Съдът на Европейския съюз в Люксембург няма компетенциите да се

...
Съдът на Европейския съюз в Люксембург няма компетенциите да се
Коментари Харесай

Съдът на ЕС заяви, че не е компетентен по спора между Любляна и Загреб

Съдът на Европейския съюз в Люксембург няма компетенциите да се произнася по граничния спор сред Словения и Хърватия, гласи оповестеното днес решение. Съдът приканва двете страни да положат старания за реализиране на дефинитивно решение на разногласието, съобразено с интернационалното право.
Страните са длъжни да подхващат нужните стъпки за осъществяване на арбитражното решение.
Министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович съобщи, че това е победа на показаните от хърватската страна причини.
„ Отново приканвам Словения към разговор и двустранни договаряния, с цел да намерим взаимноприемливо и трайно решение на въпроса за границата ”, написа министър председателят в Twitter. 

Stoga ponovno pozivam Sloveniju na dijalog i bilateralne pregovore kako bismo došli do obostrano prihvatljivog i trajnog rješenja graničnog pitanja.
— Andrej Plenković (@AndrejPlenkovic) January 31, 2020
През 2018 година Словения подаде тъжба против Хърватия за нарушение на европейското законодателство, обвързвано с върховенството на правото и лоялното съдействие сред държавите-членки на Европейски Съюз.
Хърватия оспори причините на Любляна с претекста, че Съдът на Европейски Съюз не е способен да се произнася по жалбата на Словения, защото в разногласието сред двете страни не става въпрос за използване и пояснение на европейското законодателство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР