Съдът на Европейския съюз ще реши дали Uber Technologies Inc.

...
Съдът на Европейския съюз ще реши дали Uber Technologies Inc.
Коментари Харесай

Съдът на ЕС ще реши дали Uber е таксиметрова компания




 Съдът на Европейски Съюз ще реши дали Uber е таксиметрова компания



Съдът на Европейския съюз ще реши дали Uber Technologies Inc. - най-високо оценения стартъп в света, е таксиметрова компания или не?

Uber твърди, че е софтуерна платформа, която свързва пасажерите с самостоятелни водачи, и не е транспортна компания, която се подчинява на същите правила като компаниите за таксиметрови услуги. Развитието на събитията се следи деликатно от софтуерната промишленост, защото делото ще сътвори казус за това по какъв начин другите компания в гиг стопанската система са контролирани в блока.

Решението или ще разпространява единния цифров пазар, или ще докара до по-голяма пазарна фрагментация за онлайн иноваторите, разяснява Асоциацията за компютърната и информационната промишленост, която пази компании като Uber, Amazon.com Inc., Гугъл и Фейсбук Inc. Според Асоциацията съдът би трябвало да направи ясно разграничаване сред онлайн посредничеството и съответните услуги, които то улеснява.

В центъра на делото е UberPop – евтина услуга, която разрешава на водачи без лиценз да употребяват личните си коли, с цел да качват пасажери. Правните провокации принудиха Uber да прекрати UberPop в интерес на UberX, при която е нужен лиценз.

Ако Uber загуби делото, страните в Европейски Съюз ще би трябвало да дефинират Uber като компания за транспортни услуги. Макар че Uber съблюдава доста от законите за таксиметровите услуги в страните членки, делото може да докара до нови регулации и такси.

Гиг стопанската система

Въпросът дали Uber е транспортна организация от дълго време е в центъра на вниманието на управляващите и юристите в Европа. Дейността на компанията е изправена пред редица ограничавания, защото таксиметровите водачи упорстват, че тя се пробват по непочтен метод да избергне регулациите и да заеме по-добри позиции от конкуррентите си.

Според специалисти без напън от управляващите фирмите в гиг стопанската система ще принудят и другите компании да ползват същите нападателни бизнес практики.

Uber не е единствената компания, чийто бизнес модел е поставян под въпрос от политиците. В Париж управляващите лимитират активността на Airbnb, откакто услугите й за наемане на жилище доведоха до недоволства от хотелите, спазващи разнообразни регулации. Освен това Deliveroo, компания за услуги за доставки на храна, е обект на инспекции в Обединеното кралство поради отношението към служащите.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР