Съдът на Европейския съюз постанови днес, че Унгария не може

...
Съдът на Европейския съюз постанови днес, че Унгария не може
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Унгария не може автоматично да отказва бежански статут на чужденци, извършили тежки престъпления

Съдът на Европейския съюз постанови през днешния ден, че Унгария не може автоматизирано да отхвърля статут на емигрант или статут на субсидиарна протекция на непознати жители поради осъществени от тях тежки закононарушения, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Според решението на съда всеки случай би трябвало да бъде обсъждан самостоятелно. Решението е обвързвано с делото на афганистанец, който получава статут на емигрант в Унгария през 2000 година Впоследствие той е наказан на пет години затвор за осъществено закононарушение. На процеса мъжът моли афганистанското консулство да бъде осведомено за изхода по делото. Унгарските управляващи изтълкували тази молба в смисъл, че афганистанецът към този момент не е преследван и го лишили от статута му на емигрант.
Когато той още веднъж кандидатствал за статут на емигрант и за статут на субсидиарна протекция (по-ниско равнище на протекция за хора, които биха се изложили на заплаха, в случай че се върнат в родината си), управляващите на Унгария отказали с аргумента, че е направил закононарушение. Афганистанецът обжалвал решението и по делото било отправено допитване до Съда на Европейския съюз.

Според правото на Европейски Съюз осъществяването на тежко закононарушение е годно съображение да бъде отказана интернационална протекция. Съдът в Люксембург обаче постанови, че срокът на наложеното с присъдата наказване самичък по себе си не е задоволителна причина закононарушението да бъде несъмнено като тежко. "Всяко решение, с което на съответен човек се отхвърля статут на емигрант, би трябвало да бъде предшествано от изцяло следствие на всички условия по всеки обособен случай ", се споделя в решението на Съда на Европейския съюз. В него се показва, че същото предписание важи и при даването на статут на субсидиарна протекция, отбелязва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР