Съдът на Европейския съюз отсъди в полза на Полша в

...
Съдът на Европейския съюз отсъди в полза на Полша в
Коментари Харесай

Европейският съд затрудни плановете на "Газпром" да спре транзита на газ през Украйна

Съдът на Европейския съюз отсъди в интерес на Полша в спор за това дали " Газпром " има право да изгода цялостния потенциал на газова връзка в Германия. Решението на съда, което анулира предоставено от Европейската комисия 100-процентово право над " Опал " - сухопътен сектор, който придвижва газ от " Северен поток ", тръбите от Русия до Германия по дъното на Балтийско море.

От 2013 година " Газпром " имаше право да употребява 50% от потенциала на " Опал ", а комисията съвсем удвои този дял, давайки в действителност монопол на съветския енергиен колос. Украйна и Полша стачкуваха против това - украинската " Нафтогаз " да вземем за пример съобщи, че може да загуби доходи от преноса на съветски газ, доставян в Европа

Заради тези ограничавания ще се наложи да се редуцира преносът през " Северен поток ", а това, съгласно " Блумбърг " и полското министерство на енергетиката, ще попречи на " Газпром " да се откаже изцяло от преноса на газ през територията на Украйна. Такива проекти към този момент бяха оповестени по отношение на построяването на " Турски поток ", който заобикаля страната, и забавения " Северен поток 2 ", а и с изтичащия контракт за пренос на 31 декември тази година.

Варшава счита, това снижава вероятността от сериозна газова рецесия, която може да засегне и други елементи от Европа. Държавната петролно-газова компания на страната PGNiG към този момент е отбелязвала, че решението на Еврокомисията е признато в нарушенеи на европейското законодателство, а и не е изучено " въздействието му върху газовия пазар на Полша, Литва и Латвия или която и да е друга страна в Централна Европа. "

След девет дни са и идващите договаряния сред представители на Русия и Украйна в Брюксел, където ще се разисква опцията за пренос на съветски газ и от 2020 година нататък. Източници на РБК, близки до съветската делегация, настояват, че досегашният зам.-председател на Европейска комисия за енергийния съюз Марош Шефчович желае десетгодишен контракт.

Русия към този момент е заявявала, че желае по-кратки периоди, само че решението за " Опал " (с потенциал 36 милиарда куб. м годишно) може да утежни преговорната ѝ позиция.

" Газпром " също по този начин планираше да пусне " Северен поток 2 " при започване на идната година (55 милиарда куб. м), само че забавянето на позволение от Дания осуетява тези планове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР