Съдът на ЕС нареди на Полша незабавно да отмени закона,

...
Съдът на ЕС нареди на Полша незабавно да отмени закона,
Коментари Харесай

Съдът на ЕС нареди на Полша да отмени закона за ранното пенсиониране на съдиите

Съдът на Европейски Съюз подреди на Полша неотложно да анулира закона, който понижи пенсионната възраст за съдиите от Върховния съд, като междинна мярка, до момента в който се произнесе по противоречивата правосъдна промяна, съобщи ДПА.

Европейската комисия внесе тъжба против Полша в съда в Люксембург с претекста, че новият закон, въведен през април, нарушава фундаменталните полезности на Европейски Съюз.

Брюксел е в изострен спор с Варшава от края на 2015 година заради опасения, че промените, въведени от консервативното държавно управление на Полша, слагат правосъдната власт под прекалено политическо въздействие. Въпросната промяна понижава пенсионната възраст на висшите съдии от 70 на 65 години, мярка, която докара до напускането на 21 от тях, в това число председателката Малгожата Герсдорф.

Съдиите, наранени от новата възраст за пенсиониране, могат да помолят полския президент за продължение на мандата им, само че, както означи Комисията,, няма ясни критерии за сходно решение. Управляващата партия " Право и правдивост " твърди, че по този начин прочиства съда от корумпирани съдии, само че съперниците я упрекват, че се пробва да в профил сериозните гласове.

Полша би трябвало " неотложно да суспендира " закона за ранното пенсиониране, прилагайки решението със задна дата за съдиите от Върховния съд, наранени от този закон, гласи днешното решение на Съда на Европейски Съюз. Съдът занапред би трябвало да се произнесе дали полската промяна нарушава разпоредбите на Европейски Съюз - развой, който може да продължи седмици или даже месеци, отбелязва ДПА.

Междувременно обаче, заместник-председателят на съда Росарио Силва де Лапуерта призна, че има риск от " сериозна и непоправима щета за ползите на Европейски Съюз ", в случай че се откри, че намаляването на пенсионната възраст е в нарушаване на европейското законодателство. Тя означи, че президентът на Полша към този момент е назначил най-малко 27 нови съдии и са оповестени вакантни места за още няколко поста, в това число за ръководител на Върховния съд. Тези стъпки са наложили да се работи незабавно, съобщи Съдът на Европейски Съюз в днешното си решение, отбелязвайки, че " е в ход дълбока и ускорена смяна в състава на Върховния съд ", което може да се отрази на " същественото право " на обективен развой.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, който беше в Брюксел за срещата на върха на Европейски Съюз, съобщи, че Варшава е получила решението на съда и ще го проучва.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР