Съдът е действал рационално по случая с 16-годишното момче от

...
Съдът е действал рационално по случая с 16-годишното момче от
Коментари Харесай

Безлов подозира турска следа в сигнала за тероризъм в Пловдив

Съдът е работил рационално по случая с 16-годишното момче от Пловдив, а основният прокурор Сотир Цацаров е показал по-мека версия, разяснява в „ Тази заран “ по бТВ Тихомир Безлов, по отношение на арестувания възпитаник и " Ислямска страна ".

Той не знае фактологията за случилото се. Има известие за арестуван юноша на 16 години, а по-късно версия, че бащата е видял преписка, през вчерашния ден изясняват, че не е бащата, а различен източник.

Безлов добави, че има версия за непозната работа, евентуално турска, която е уведомила България за случая, не се знае дали момчето е станало набожен.

Той е песимистичен, че от показаните материали може да стане бомба, само че би се провокирала огромна покруса. 

Полето за спекулации е голямо, известно е, че има контакти с вербовчик от Северна Африка. Това не е сборичкване в учебно заведение или пласиране на трева.

Не бе належащо всичко това да стане обществено, разяснява Безлов. Бащата оповестява, фамилията сътрудничи, момчето върви на психолог и в един миг се появява по медиите.

В един миг настъпва похвала, а в света има огромен опит в тази посока, има центрове и при този метод надали родител ще сътрудничи.

Хубаво е връзката с медиите да не е спорна, с цел да не настъпва безпорядък.

Припомняме, че на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвратен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична офанзива в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да провокира гърмеж.

Вътрешният министър Младен Маринов акцентира, че смяната в оперативната конюнктура постанова основаването на антитерористични центрове у нас.

Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Калин Георгиев пък посочи, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира поради приключването на персоналните данни на 16-годишния юноша в общественото пространство. Причината беше, че информативен уебсайт разкри самоличността на момчето и фамилията му, като даже разгласява техни фотоси. Това провокира бурно неодобрение, както в обществото, по този начин и на равнище организации и институции - по случая остро реагираха Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските публицисти у нас.

От своя страна министър председателят Бойко Борисов разяснява, че службите не са отговорни за теча на информация. Борисов съобщи още и че откритите субстанции в спонтанната лаборатория на младежа са " страховити бомби ", по-силни от тези в Сарафово.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР