Съдът допусна тълкуването по т. 1-3 от искането и отклони

...
Съдът допусна тълкуването по т. 1-3 от искането и отклони
Коментари Харесай

КС ще разгледа частично питането на Радев за СЕТА

Съдът позволи тълкуването по т. 1-3 от настояването и отклони настояването за пояснение по т. 4.

СЕТА е съглашение на Европейски Съюз за свободна търговия с Канада и бе мощно атакувано, както от левицата у нас, по този начин и в страни от Европейски Съюз.

Едно от предизборните обещания на Радев бе да нападна СЕТА в Конституционен съд, което той извърши, само че по-скоро официално - питането е най-вече за технологията на ратификация, а не за самото съглашение всъщност.

СЕТА визира на практика всички сфери на публичния живот, което постанова жителите и институциите да имат изясненост за естеството на такива съглашения и мястото им в българския парламентарен модел. Ратифицирането на такива съглашения, които предопределят развиването на страната в дълготрайна вероятност, следва да става с оптимален консенсус, написа тогава президентът.

Искането е за пояснение на наредбите на Конституцията, свързани с изискванията за утвърждението и действието на такива смесени интернационалните контракти (чл. 5, алинея 4 и член 85, алинея 1, т. 9), присъединяване на Република България в Европейски Съюз (чл. 4, алинея 3) и икономическото развиване на страната (чл. 19 и член 20).

Отклонено е единствено питането по последния въпрос – възможни ли са отклонения от правилото на равнопоставеността на всички жители и компании за осъществяване на стопанска активност при идентични правни условия, когато това се постанова за отбрана на полезности като уравновесено развиване на обособените региони в България и по какъв начин това може да се приложи в подтекста на преимуществото на интернационалните контракти пред вътрешното право на страната.

Така за Конституционен съд остава да пояснява при какви условия СЕТА може да стане част от вътрешното право, доколкото тя е съглашение със разбъркан темперамент – страни по контракта са Европейски Съюз и страните членки, от една страна, и Канада, от друга.

Част от предмета на контракта не попада в изключителната подготвеност на Европейски Съюз, а се отнася или независимо към страните членки, или като споделена подготвеност, се сочи в настояването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР