Съдържанието на серен диоксид във въздуха на Перник се понижава

...
Съдържанието на серен диоксид във въздуха на Перник се понижава
Коментари Харесай

В Перник чистият въздух идва във вторник

Съдържанието на серен диоксид във въздуха на Перник се намалява този следобяд, демонстрират данните от автоматизираната измервателна станция на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ). При регистрирани превишения в пъти на нормите по този индикатор през последните две денонощия и краткотрайно прекъсване на станцията преди обед, в 15 ч. е регистрирана стойност от 100 мг на куб. м. при средночасова норма от 350 мг.

Дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Георги Цеков предвижда, че в околните дни няма шансове за смяна на метеорологичната конюнктура над града, температурната инверсия ще се задържи и мръсотията ще остане ниско над земята. Все отново се чака в следобедните часове да има известно усъвършенстване поради местни течения. Но през нощта и до обяд замърсяването ще си остане с пикови стойности.

Към вторник обаче се чака увеличаване на северозападния вятър, което ще усъвършенства обстановката, гласи прогнозата на специалиста.

На въпрос на " Дневник " той уточни, че не може кардинално да се каже какъв брой мощен би трябвало да е вятърът, с цел да се разнесе мръсотията, тъй като зависи какъв е релефът на съответното място, каква е посоката напразно и т. н.

Откъде идва мръсотията

Гъста мъгла, безветрие, нараснало ползване на битови горива и индустрията в Перник са аргументите за замърсяването, счита шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник Жана Григорова. Проверка на екоинспекцията в Топлоелектрическа централа " Република ", посочен и от инспекцията като евентуален източник на замърсяването, през вчерашния ден не е посочила нарушавания - употребявани са единствено позволени горива, т.е. въглища, сероочистната апаратура е работела.

Пред " Дневник " шефът на предприятието Любомир Спасов сподели, че предприятието работи целогодишно, а такива замърсявания се регистрират единствено през зимата. Обясни, че топлофикацията обезпечава отоплението на 20 хиляди семейства, а още към 30 хиляди души се отопляват на твърдо гориво. И в двата случая суровината са въглища, които при изгарянето си изпускат серен диоксид.

Спасов обаче акцентира, че за разлика от къщите предприятието, което оглавява, има сероочистваща апаратура, която пречиства " 97-98% " от излъчванията, изхвърляни от производството.

Какво ще се прави

На композиция от промишленото произвеждане и битовото отопление отдава това замърсяване и кметът на града Станислав Владимиров, само че с уточнението, че Регионална инспекция за опазване на околната среда би трябвало да ревизира и уточни съответният източник. На среща с управлението на инспекцията той е съгласувал системата за обявяване на информация на жителите и институциите в слуай на замърсяване, за пъкъл се се стига до неуравновесеност, каквот станало в този момент.

Пред " Дневник " той сподели, че освен това замърсяване информацията от Регионална инспекция за опазване на околната среда е оповестена със забавяне на уеб страницата на ведомството и надлежно изпратена до общината. Затова е по-късно от нужното на собствен ред кметът е издал заповеди до учебните заведения децата да не бъдат навън.

Освен това той е призовал информацията за замърсяването да се сервира от специалистите на жителите по този начин, че те да я схващат, да се оповестят рисковете

Това безветрие се случва постоянно в пернишко, обикновено е когато топлофикацията е на въглища и част от популацията се отоплява по този начин да се получават повиешни стойнсти и не би трябвало да се изпада в суматоха. Колкото повече се подава инфорация на хората, толкоз по-малко ще има клюки ", разяснява кметът.

Посочи, че се планува в бюджета на общината за 2020 година да се заложи пробно слагане на филтри на комините на къщи, които се отопляват с въглища, с цел да се види резултатът, само че призна, че няма финансова опция да се сложи на всички къщи. Допълни, че ще се работи като в София. Освен това общината е " на финалната права " по придобиването на екоавтобуси, което се чака също да способства за възстановяване на обстановката.

Перник дружно с още няколко огромни града е бенефициент по Оперативна стратегия " Околна среда ", по която парите за ВиК планове напролет бяха пренасочени от досегашния министър Нено Димов за непорочност на въздуха откакто се разбра, че няма да се усвоят в точния момент. Така 510 млн. лева отидоха за справяне с мръсния въздух посредством закупуването на електрически рейсове, трамваи и тролеи, напомня " Капитал ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР