Съдържанието на метан в атмосферата в района на марсианския кратер

...
Съдържанието на метан в атмосферата в района на марсианския кратер
Коментари Харесай

Загадъчните емисии на метан на Марс прекъснаха

Съдържанието на метан в атмосферата в региона на марсианския кратер Гейл падна от аномално високи до фонови стойности - от 21 ppb (части на милиард) до по-малко от 1 ppb, оповестява уеб сайтът на задачата, написа https://nauka.offnews.bg/.

Това значи, че освобождението на метан, записано неотдавна от марсохода Curiosity, е завършило, само че аргументите за тези загадъчни съмнения са към момента неразбираеми.

Констатацията демонстрира, че разкриването на метан предходната седмица - най-голямото количество газ, който Curiousity е откривал в миналото - е едно от преходните метанови изпускания, следени в предишното.

Екипът на Curiosity откривал метан неведнъж в хода на задачата. Предишни изследвания са документирали, че фоновите равнища на газа наподобява се повишават и спадат сезонно. Отбелязвани са и неочаквани изпускания на метан, само че научният екип до момента не е намерил причинност в появяването на тези краткотрайни струи.

В момента има много разногласия за естеството на марсианския метан. На Земята по-голямата част от този атмосферен газ се създава от примитивните организми, наречени археи, само че има и други източници на метан - той може да се появи вследствие на геохимични или фотохимични процеси или под въздействието на галактически лъчи. Но в атмосферата на Марс продължителността на живота на метановите молекули не надвишава няколко стотин години, което изисква непрекъснат източник на неговото попълване. Следователно, в случай че на Марс има метан, той се създава непрестанно и вероятно с присъединяване на живи организми.

НАСА заяви предишния петък, че марсоходът Curiosity е записал внезапно нарастване на концентрацията на метан в атмосферата - 21 ppb, което е връх за времето, прекарано от роувъра на планетата. Екипът на задачата реши да извърши спомагателни измервания и от сутринта на 24 юни концентрацията на атмосферен метан, записан благодарение на лазерния спектрометър, който е част от бордовия апарат на SAM (анализ на пробите на Марс), е по-малко от една част на милиард, което е покрай фоновите стойности, които роверът непрекъснато поправя.

" Проблемът с метана остава ", разяснява Ашвин Васавада, академик от плана Curiosity в Лабораторията за реактивни мотори на НАСА. " Ние сме по-мотивирани от всеки път да продължим да измерваме и да обединим напъните си, с цел да разберем държанието на метана в марсианската атмосфера. "

Марсоходът Curiosity не разполага с принадлежности, които могат дефинитивно да дефинират дали източникът на метан е биологичен или геоложки.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР