Съдържанието на мазнини е от съществено значение за определяне на

...
Съдържанието на мазнини е от съществено значение за определяне на
Коментари Харесай

КЗК глоби три фирми за необзначени растителни мазнини в сирене

Съдържанието на мазнини е от значително значение за установяване на продукта като " сирене " (само от мляко) или като " имитиращ " (съставен от други, немлечни мазнини).

Още по тематиката
Множество нарушавания в 10 марки откри тест на асоциация " Активни консуматори ", извършен през февруари тази година

Проверката е по сигнал на " Активни консуматори " за съществуване на немлечни мазнини в артикули, обозначени като " сирене "

Тестът на асоциация " Активни консуматори " демонстрира отклонения и в други индикатори

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции три млекопреработващи компании за липса на означение на немлечни мазнини върху опаковките на артикул, претендиращ да е " бяло саламурено сирене ". Имуществената глоба за " Рафтис – милк " ЕООД е 34 470 лв., за " Сирма Приста " АД - 38 440 лв., и за " Чех – Йосиф Новосад " ООД - 331 300 лв.. Сумата е 1% от чистите доходи от продажби на всяка от фирмите за миналата финансова година, излиза наяве от решение на регулатора.

По сигнал на " Активни консуматори "

Производството е формирано след сигнал от 08.07.2016 година на " Активни консуматори ". В него се показва, че " при извършен от асоциацията относителен тест на 36 марки бяло саламурено сирене по индикатори водно наличие, сол, мазнини, немлечни мазнини, белтък, зрялост и калций, безспорно се открива, че създаваните марки сирена от " Ипекс груп " ЕООД (сирене " Дъга " ), " Сибила 2000 " ЕООД (сирене " Здравец " ), " Сирма Приста " АД (сирене " Старопланинско " ), " Лъки 2003 " ООД (сирене " Тракия " ) и " СВА – Коме " ООД (сирене " СВА " ) съдържат немлечни мазнини ". Според " Активни консуматори " влагането на немлечни мазнини в състава на артикул, означен като " сирене ", е реплика по смисъла на член 35 от Закона за защита на конкуренцията.

Комисията е изискала информация и доказателства от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – София. В отговор на това от БАБХ са показали, че при направени тествания на проби на 17.05.2016 година е открито съществуване на немлечни мазнини в четири продукта от съответни партиди, създадени от трите глобени компании. А наличието на мазнини е от значително значение за установяване на продукта като " сирене " (само от мляко) или като " имитиращ " (съставен от други, немлечни мазнини).

Компаниите

В мнението си до Комисия за защита на конкуренцията от " Рафтис – милк " настояват, че " при реализиране на активността е позволен софтуерен пропуск, довел до влагането на растителни мазнини в млечен артикул ", само че това не е направено съзнателно, а сдружението към този момент е глобено от БАБХ. Според компанията в тази ситуация не е налице реплика, " тъй като няма корист при потреблението на непозната идентификация – марките се употребяват със единодушието на притежателите им ". От компанията са написали също, че по нейна информация неверно обозначените артикули са унищожени в екарисаж, а партидите на територията на млекопреработвателното дружество са блокирани и преетикетирани като имитиращ артикул.

" Чех – Йосиф Новосад " също изпраща мнение до Комисия за защита на конкуренцията, в което оповестява, че компанията е глобена от БАБХ и че е изтеглила от пазара 212.622 кг краве саламурено сирене в период на валидност, което е преетикетирано като имитиращ артикул. От " Сирма приста " не са изпратили мнение по преписката, излиза наяве от решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Решението

В изследването на Комисия за защита на конкуренцията по неоспорим метод се откри, че всяко от трите сдружения предлага на пазара артикул " сирене от краве мляко ", в наличието на което има немлечни мазнини, като това не е маркирано върху опаковката, оповестяват от регулатора.

Комисията преценя, че тези недобросъвестни дейности на трите компании им дават голословно конкурентно преимущество и слагат останалите участници на пазара в неравностойно състояние. Защото, предлагайки артикул с по-ниско качество, само че показан като артикул, създаден единствено от мляко, " сдруженията си икономисват разноски, които са нормални за съперниците и присъщи за активността им ". По този метод те могат да предложат цена, близка до тази на останалите съперници (реализирайки по-голяма печалба), или по-ниска (привличайки повече клиенти). Само по себе си сходно деяние опонира на добросъвестната комерсиална процедура, обобщава регулаторът.

Комисия за защита на конкуренцията е отчела и обстоятелството, че сиренето е един от продуктите, присъстващ обичайно на българската софра. Известно е, че някои хранителни съставки може да са извършител на алергии или в дълготраен проект на други здравословни проблеми. Това изяснява условието на нормативната уредба за правдиво обявление на съдържащите се в продуктите съставки, се напомня в решението.

Комисията постанови неотложно прекратяване на нарушаването. Решението й предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен период.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР