Съдържание:Защо пукат ставите? Някои естествени причини за пукане на ставите

...
Съдържание:Защо пукат ставите? Някои естествени причини за пукане на ставите
Коментари Харесай

Защо ми пукат ставите?

Съдържание:

Защо пукат ставите? Някои естествени аргументи за пукане на ставите Механика на пукането в ставитеЛошо ли е да пукате ставите си?  Защо ми пукат ставите? ‹›  Загряващи пластири при болки и контузии Препоръчано за теб:Загряващи пластири при болки и травми20.00 лева.Виж ››

Понякога пукането на кокалчетата на пръстите или други стави е доста постоянно и нормално не е нездравословно. Понякога пукането на ставата може да обезпечи чувство за облекчение и да даде по-голям обсег на придвижване.

Пукането на ставите може да стане по-забележимо с напредването на възрастта, защото част от хрущялите ви се износват. Когато пукането е съпроводено от болежка или отичане или е след пострадване, консултирайте се с Вашия доктор.

Защо пукат ставите?

Може да има разнообразни аргументи. Това е постоянно срещано събитие и нормално не е индикация за здравословно положение на костите. Какво тъкмо предизвиква пукането е обект на доста проучвания, само че към момента не е изцяло изяснено.

Някои естествени аргументи за пукане на ставите

- Звуци от мускулна интензивност. Тъй като мускулът се разтяга, това може да аргументи звук в ставите. Например, сухожилие може да щракне и да излезе от мястото си, до момента в който се разтягате, упражнявате или танцувате;

- Загуба на хрущял. Това може да се случи в процеса на стареене, когато ставните повърхности изтъняват;

- Артрит. Това може да аргументи недъгавост на хрущяла и може да докара до звук в ставите;

Механика на пукането в ставите

 Пукане на стави

Какво основава този пукащ звук, не е изцяло известно. Традиционното пояснение е, че натискът върху ставата основава дребни мехурчета в синовиалната течност, които изскачат, когато се образуват бързо. Синовиалната течност съдържа О2, азот и въглероден диоксид и защищава костите ви от търкане една в друга. Проучване от 2015 година употребява магнитно резонансно изображение в действително време на пукане в ставите. Изследването демонстрира, че шумът е обвързван с образуването на кухини в ставната течност - две повърхности се разделят бързо, оставяйки газова празнина.

Лошо ли е да пукате ставите си?

Пукането на кокалчетата на пръстите или други стави не е „ неприятно “, само че може да е досадно за хората към вас, в случай че го вършиме постоянно. В редки случаи, в случай че пукате става прекомерно мощно, да вземем за пример в гърба, можете да се нараните като прищипете нерв или напрегнете мускул. Често срещаният мит, че ще получите артрит в ръцете си, в случай че напукате кокалчетата си се оказва изцяло погрешен. Проучванията демонстрират, че пукването на кокалчетата не изтънява хрущяла и е малко евентуално да докара до остеоартрит.

Когато пукането на ставите е съпроводено от болежка, отичане или загуба на пъргавина, е време да се консултирате с медицински експерт. Това може да е знак, че сте развалили хрущял, скъсали сте сухожилие или сте прищипали нерв. В някои случаи може да е признак на остеоартрит или ревматоиден артрит.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР