Съдържание:Получавайте повече фибриЗаложете на плодовете и зеленчуцитеНаблегнете на рибатаОграничете наситените

...
Съдържание:Получавайте повече фибриЗаложете на плодовете и зеленчуцитеНаблегнете на рибатаОграничете наситените
Коментари Харесай

Златни съвети за здравословно хранене

Съдържание:

Получавайте повече фибриЗаложете на плодовете и зеленчуцитеНаблегнете на рибатаОграничете наситените мазниниНамалете захартаПийте задоволително вода  Златни препоръки за здравословно хранене

Здравословното хранене значително се основава на количеството калории, които приемате. То би трябвало да е съобразено с равнищата на вашата интензивност денем. Мъжете нормално би трябвало да одобряват към 2500 калории дневно, а дамите - към 2000.

Ако приемате повече храна, в сравнение с в действителност се нуждаете, това ще резултира в наддаване на тежестта ви. Ако пък се храните прекомерно малко, ще отслабнете и даже можете да се окажете с поднормено тегло, което също е рисково за живота.

Ако търсите салдото в храненето и диетата си, е добре да наблегнете на избрани храни. Така ще сте сигурни, че организмът ви получава нужните му субстанции. Ето някои златни правила за здравословно хранене:

Получавайте повече фибри

Редовният банкет на фибри ще ви подсигурява постоянен корем, задоволително сила и задоволеност по-дълго време. Ще намерите повече фибри в рецептите с кафяв ориз, печените картофи с кожичка, другите типове мюсли, корнфлейкс, цитрусовите плодове, листните зеленчуци и други

Заложете на плодовете и зеленчуците

Дори и да сте фенове на ястията с месо, това не ви пречи да гарнирате обичаните си мръвки със зеленчук. Всъщност би трябвало да одобряваме най-малко 5 порции с разнообразни плодове и зеленчуци всеки ден. Най-добре би било да са в прясно положение.

Наблегнете на рибата

 Полезните риби са част от здравословното хранене

Рибата е добър източник на протеини и съдържа доста витамини и минерали, съдържа омега-3 мастни киселини. Според експертите по хранене най-полезни риби са скумрията, херингата, сьомгата, пъстървата, риба звук, риба тресчица и други Можете да изпробвате разнообразни ястия с риба, само че внимавайте с рибните консерви, тъй като съдържат доста сол от време на време.

Ограничете наситените мазнини

Пробвайте се да ограничите приема на наситени мазнини, с цел да се храните здравословно, и вместо тях изберете артикули, които съдържат ненаситени мазнини, като да вземем за пример растителни масла, мазна риба и авокадо. Запомнете, че наситените мазнини могат да покачат холестерола в кръвта, а това да докара до сърдечни проблеми. Най-често подобен вид мазнини се намират в мазното месо, саламите, готовите сладкиши, кремове.

Намалете захарта

Редовният банкет на захар е обвързван с кариеси, неприятен мирис, бодърствуване, затлъстяване и куп неразположения. За да се храните здравословно, намерете потребни заместители на захарта като сушени и пресни плодове, брашно от рожков, първокласен мед и други

Пийте задоволително вода

Съветите за хранене от здравните експерти включват и приема на най-малко по 8 чаши вода дневно. Не забравяйте да пиете течности след деен спорт, както и в горещите дни, когато тялото се нуждае от спомагателна хидратация.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР