Съдържание:От какво се прави белият шоколадКак се прави белият шоколадСмята

...
Съдържание:От какво се прави белият шоколадКак се прави белият шоколадСмята
Коментари Харесай

От какво се прави белият шоколад?

Съдържание:

От какво се прави белият шоколадКак се прави белият шоколадСмята ли се белият шоколад за същински шоколад  От какво се прави белият шоколад

Блокчетата черен и млечен шоколад стартират да се продават още през 1847 година, до момента в който белият шоколад се появява на пазара съвсем век по-късно. Популярната легенда гласи, че първият бял шоколад (Milkybar) е изобретен през 1936 година от швейцарския тръст Nestlé. По този метод компанията употребява остатъкът от мляко на прахуляк, който бил прекомерно огромен заради свръхпроизводството на продукта при започване на 20 век. Скоро други производители показват свои лични типове бял шоколад и до края на века той най-сетне печели известност измежду купувачите.

От какво се прави белият шоколад

Белият шоколад е шоколадово произведение с цвят на слонова кост, направено от какаово масло, захар, мляко на прахуляк и аромати като ванилия. За разлика от черния и млечния шоколад, белият шоколад не съдържа какаови частици, които придават присъщия усет и цвят на елементарния шоколад.

Тъй като в белия шоколад няма кафяво какао на прахуляк, той има неясно кремав цвят и кондензиран, маслен усет заради огромното количество какаово масло. Последното обуславя и високото наличие на мазнини в белия шоколад, за разлика от другите типове.

Как се прави белият шоколад

Обикновено производството на бял шоколад протича на 4 стадия:

 какаови зърна и бял шоколад

- Тъмните твърди частици на какаовите зърна се отделят от мазнината, с цел да се получи какаово масло;

- След това полученото какаово масло се разтопява в огромен съд;

- Към него се прибавят мляко на прахуляк, захар, сметана и други съставки, с цел да се сътвори едннородна текстура на продукта;

- Накрая към сместа се прибавят разнообразни аромати и подправки като джинджифил, канела или ванилия. Те вършат усета на шоколада по-богат, придавайки му ванилови, флорални или медени нотки.

Смята ли се белият шоколад за същински шоколад

Основата на производството на всеки тип шоколад е потреблението на какаови зърна. В тъмният и млечният те участват под формата на какао на прахуляк, което придава на продукта кондензиран усет и кафяв цвят, а в белият - под формата на какаово масло, което обуславя по-маслен усет и кремав цвят на продукта. Следователно белият шоколад може да се смята за същински шоколад.

Въпреки това, за белия шоколад, както и за други типове от този деликатес, има стандарти за произвеждане. Според регулаци на Европейски Съюз от 2000 година и на Съединени американски щати от 2004 година за бял шоколад се смята единствено този сладкарски артикул, който съдържа тегловно минимум 20% какаово масло, 14% мляко на прахуляк и 3.5% млечни мазнини. За възможни млечни съставки се смятат сгъстено посредством изпаряване мляко, кондензирано мляко, обезмаслено мляко, мътеница. Освен това същинският бял шоколад не би трябвало да съдържа изкуствени оцветители.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР