Съдържание:Кой е психолог? Защо ми е психолог? Да избягаме пред

...
Съдържание:Кой е психолог? Защо ми е психолог? Да избягаме пред
Коментари Харесай

Кога да потърсим психолог?

Съдържание:

Кой е психолог? Защо ми е психолог? Да избягаме пред вятъра  Кога да потърсим психолог? ‹›  Загряващи пластири при болки и контузии Препоръчано за теб:Загряващи пластири при болки и травми20.00 лева.Виж ››

Колкото и да сме мощни и самостоятелни в живота си, от време на време идва миг, в който сами не можем да се оправим. Не може и да ни помогне фамилията или пък някой другар.

Това е моментът, когато би трябвало да се обърнем към експерт. В страните с развита здравна система и в региона на психологичната помощ знаят, че тук на помощ идват психолозите.

Кой е психолог?

На първо място би трябвало да поясним една доста значима разлика – психологът не е психиатър. Ако към момента не сте наясно по какво се разграничават двата типа експерти, бързаме да ви уведомим. Психологът не е здравно лице и няма право да изписва медикаменти. Той може да съветва, да оказва помощ във взимането на решения, в оправянето с проблеми от друго естество, в построяването на държание, връзка и тактики за справяне в живота. Той също може да оказва психотерапевтична помощ при избрани положения, в случай че има подготовка за това.

Докато психиатърът е здравно лице, което може да слага диагнози и на тежки душевен разстройства, за което да изписва лекарствена терапия – постоянно антидепресанти и успокоителни. Също може да оказва психотерапия при другите положения. Тежките психологични заболявания наложително се лекуват от психиатър.

Защо ми е психолог?

За да посетите психолог, въобще не е нужно да сте психологично заболели. Макар че доста хора се срамят да търсят психическа поддръжка, с цел да не ги разгласят за луди. Всъщност моментът да потърсим психолог идва тогава, когато сме изчерпали личните си запаси за справяне с казуса и не намираме опция към нас да преодолеем рецесията. Психолозите са образование да оказват помощ по доста метода, като един от тях е опцията за даване на друга позиция върху казуса. Нещо, което постоянно не сме способни сами да създадем, когато сме потънали в личните си грижи.

Психолозите също имат избран набор от средства за справяне с някои душевен разстройства като тревога, уплахи и други, както и да оказват съпътстваща терапия при по-тежки като депресии и зависимости.

Да избягаме пред вятъра

 Психолог

Но не е належащо към този момент да имаме налице проблем за решение, с цел да потърсим психолог. Най-добре е да го посетим още преди появяването на казуса. Това се назовава профилактика на психологично равнище. Например – в случай че знаем, че сме в сложна интимна връзка с сътрудник и се боим от бъдещи проблеми, можем да се консултираме с психолог-специалист в съответната област, с цел да ни посъветва по какъв начин да продължим тези взаимоотношения.

Или пък когато се двоумим каква специалност да изберем – хубаво е да се срещнем с психолог в региона на професионалното насочване, с цел да ни упъти. Или в случай че имаме желание да създадем по-съществена смяна в живота си, само че се чудим от кое място да стартираме и изпитваме колебливост.

Хиляди са вероятните моменти, когато сме на кръстопът, или въобще не откриваме път живота, при които можем да се обърнем за психическа поддръжка, вместо да се блъскаме в стената, казано нагледно. Най-важно е да си подсещаме максимата, че казусът не е проблем, тогава, когато е предотвратен. А това може да стане най-успешно благодарение на експерт в областта на логиката на психиката.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР