Съдържание:Колко ток консумира компютърът или лаптопът? Колко енергия консумира компютърът

...
Съдържание:Колко ток консумира компютърът или лаптопът? Колко енергия консумира компютърът
Коментари Харесай

Колко ток харчи един компютър и лаптоп

Съдържание:

Колко ток употребява компютърът или преносимият компютър? Колко сила употребява компютърът в „ латентен ” режимКолко сила употребява един лаптопКак да разберете какъв брой електрическа енергия употребява компютърът или лаптопътНамаляване на потреблението на сила от компютъра  Колко ток харчи един компютър и преносим компютър

С помощта накомпютър или преносим компютър хората имат достъп до интернет, търсят информация, работят, вършат пари, поддържат връзка, забавляват се, играят игри. По време на работа компютърът употребява електричество и това е загуба на пари.

Естествено поражда въпросът

Колко ток употребява компютърът или преносимият компютър?

Нека разгледаме този въпрос по-подробно. За да създадем това, би трябвало да забележим каква мощ използва нашето устройство.

Компютрите могат да бъдат разграничени на следните групи:

- остаряло производство;

- междинна мощност;

- компютри за игри.

След това гледаме междинните индикатори на мощността на компютрите. Например един остарял компютър ще употребява 60-70 W (вата) електричество на час. Съвременният компютър употребява доста повече сила - 120-200 W на час. Консумацията зависи от неговата настройка и периферни устройства - екран, принтер и други Компютрите за игри се смятат за най-мощните. Те могат да употребяват огромни количества електрическа сила. Приблизително 340-400 W. Познаването на тези индикатори ще помогне да се дефинира какъв брой пари се изразходват за сметки за електричество.

Колко сила употребява компютърът в „ латентен ” режим

 Колко ток харчи компютър

Хибернацията е неактивно положение на приложения, драйвери и други устройства на компютъра. С елементарни думи – заспиване на компютърната система. По това време компютърът е включен и дисплеят е затъмнен. Ако преместите компютърната мишка, тя ще продължи да работи. В режим на заспиване компютърът употребява малко сила, приблизително 3.5-5.0 W.

Има още два типа латентен режим на компютъра:

- Хибернация. Когато компютърът премине в цялостен сън и цялата информация за работата му се изхвърля на твърдия диск. В този режим употребява към 10 W на час;

- Пълно изключване на компютъра. Ако изключите компютъра и оставите щепсела в контакта, ще забележите по какъв начин светят лампите. Например на преносим компютър. В този случай има и минимална консумация на сила от 3 W на час.

Сега знаем какъв брой сила употребява компютърът. След това дано да разгледаме цифрите за консумация на сила за преносими компютри и да изчислим потреблението на електрическа енергия.

Колко сила употребява един преносим компютър

Лаптопите постоянно се употребяват от хората, както за печелене на пари посредством интернет, по този начин и за друга работа. Те също употребяват сила. Но не толкоз, колкото настолните компютри. Например, преносим компютър със междинна продуктивност употребява сила на час - 19-80 W. Разбира се, в случай че вземете за образец преносими компютри с мощ за игри, той ще употребява доста повече сила.

Как да разберете какъв брой електрическа енергия употребява компютърът или преносимият компютър

Можете елементарно да разберете какъв брой електрическа енергия употребява компютър или преносим компютър. Използвайте два ефикасни метода:

- да определите електричеството благодарение на ватметър;

- сами да изчислите индикаторите за консумация на сила на компютъра.

Да разгледаме външното устройство ватметър за разбор на електричеството на компютър. Ако нямате подобен, можете да закупите устройството във всеки онлайн магазин, който продава механически устройства за компютри. Свържете кабела от ватметъра към вашия компютър. След това натиснете бутона Старт на оборудването на ватметъра и наблюдавайте знаците за консумация на сила на компютъра на екрана на ватметъра.

Нека изчислим сами потреблението на ток на преносимия компютър. Като образец, дано вземем елементарен преносим компютър Asus с номер на модела X55V. Трябва да разгледате характерностите на зареждането, което зарежда преносимия компютър. Намерете там надпис " OUTPUT ". По-долу ще бъдат записани данни - +19V-4.74A (Ампера). След това умножаваме тези цифри - 19*4.74 = 90 W на час. Ако желаеме да знаем какъв брой пари харчим за сила за преносимия компютър, прекосяваме към идващите данни.

Разделяме 90 вата на 1000 и получаваме 0.09 kW (киловата) на час. След това умножаваме 0.09 по цената за електрическа енергия и получаваме цена на електрическа енергия за един час. Например, 0.09 kW * 0.25 лева = 0, 0225 лева за час работа.И най-после, последното пресмятане - посочете какъв брой часа работите на компютъра. Например 6 часа дневно, умножете по 30 дни и по цената за час: 6*30*0, 0225 = 4.05 лева консумация на преносимия компютър за месец.

Намаляване на потреблението на сила от компютъра

 Колко ток харчи преносим компютър

Разбира се, актуалните компютри употребяват малко количество електрическа сила. Колкото по-малък е компютърът, толкоз по-малко ще употребява, а игралните компютри употребяват доста сила.

Потребителите на компютри имат опция сами да понижат потреблението на сила. За да извършите това, можете да извършите няколко елементарни стъпки:

- Намалете яркостта на екрана на монитора. Трябва да преместите плъзгача за бляскавост наляво, като намалите яркостта му;

- Работете на компютъра по график, не оставяйте компютъра включен, в случай че не работите по него;

- Купувайте преносими компютри. Мобилните компютри вземат решение казуса с енергоспестяването;

- Оптимизирайте компютъра си. Някои стратегии (игри) могат да лишават сила. Ето за какво, в случай че не са нужни, по- добре е да ги премахнете изцяло и да почистите диска;

- Обърнете внимание на успеваемостта на компютърното зареждане при покупка. Когато купувате компютър или преносим компютър, деликатно проучете характерностите, по-специално успеваемостта на зареждането. Вижте мощността му и какъв брой вата консумира;

- Преди да купите, целесъобразно е да решите защо ви е нужен компютър. Ако за работа, тогава можете да се ограничите до елементарен компютър или преносим компютър, който ще употребява минималното количество сила.

Надяваме се тези потребни препоръки да ви оказват помощ да намалите потреблението на електрическа енергия на вашия компютър. За да не плащате доста за ток, пробвайте се да планирате работата си пред компютъра и използвайте методите за понижаване на потреблението на сила на вашия компютър.

Ако пък желаете да си купите нов компютър, разгледате тези разгласи за компютри.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР