Съдържание:Какво трябва да знаем преди теглене на жилищен кредитКандидатстване за

...
Съдържание:Какво трябва да знаем преди теглене на жилищен кредитКандидатстване за
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем преди теглене на жилищен кредит

Съдържание:

Какво би трябвало да знаем преди изтегляне на жилищен кредитКандидатстване за кредитМесечни вноски по кредитТакси при жилищните кредитиПредсрочно погасяване на заема  Какво би трябвало да знаем преди изтегляне на жилищен заем

Покупката на недвижима собственост е дълго чакано събитие в живота на всеки човек, когато ние сбъдваме фантазията си за наш личен дом. Именно той е нашата цитадела, където ние се усещаме предпазени и спокойни. За страдание надалеч не всеки път можем да имаме цялостната сума за тази покупка, като в този случай най-хубавото решение е точно ипотечният заем.

Какво би трябвало да знаем преди изтегляне на жилищен заем

И по този начин, имайки поради че тези заеми са за много огромни суми, в този случай е изключително значимо да проучите добре контракта и другите условия, които ви оферират банките. Ако нямате ненужно време, тогава можете просто да потърсите услугите на по този начин наречените кредитни специалисти или медиатори, които могат да ви оказват помощ и да ви съветват. Добре е да знаете и главните стъпки, когато сте решили да изтеглите жилищен заем.

Кандидатстване за заем

След окончателното ви решение за ипотечен заем, следва да попълните по този начин нареченото искане за заем. На този стадий е доста значимо да получите утвърждение на това ви искане от банката, от която желаете да изтеглите заем. Едва по-късно се минава към подписването на прелиминарен контракт сред вас и банката за покупката на парцел.

Важен миг е доказване на приходите ви, като на този стадий се употребява специфичен пример, а по-късно въз основа на месечното ви заплащане се взема решение за оптималната сума, която можете да получите. Най-често финансирането е 80% от пазарната цена на парцела, а останалите 20% са вашето персонално самоучастие при сключването на договорката. Разбира се, че при избрани условия тези проценти могат да варират, само че това към този момент са самостоятелни случаи на договореност сред вас и банката.

 Tеглене на жилищен заем

Изключително значим миг е вашата персонална и съответна преценка, като сумата на вноските ви не трябва да надвишава 30% от месечната ви заплата. Другото изискване е да разполагате с финансов буфер, който би трябвало да бъде еднакъв на най-малко 3 вноски от заема ви, който ще изтеглите. Така ще сте доста по-спокойни и уверени в утрешния ден и при всеки един случай ще имате заделени пари, с цел да платите вноската ви.

Месечни вноски по заем

След като получим утвърждение от банката за жилищен заем, следва да имате поради, че сумата, която се получава в последна сметка, се назовава главница. Важна специфичност е, че върху нея се начислява избран лихвен %, който е друг при банките, като той може да бъде, както плаващ, по този начин и закрепен.

Най-често вашите месечни вноски ще са идентични, т.е. те са формирани от главницата плюс лихвата на заема ви към банката. Имайте поради и това че ще се наложи да се сблъскате с много странични разноски, като да вземем за пример дължите даже и банкови такси, като постоянно е значимо да се запознаете авансово с контракта.

Такси при жилищните заеми

Можем да ги разделим на две категории, а точно банкови и небанкови. Във всеки един случай би трябвало да сте осведомени с тях, с цел да не се сблъска с неприятни изненади по-късно.

Банкови такси:

 Кандидатстване за жилищен заем

- такса за разпределяне на заема - може да е друга, а точно от 0 лв. до 0, 3 % от размера на кредита;

- такса за разплащателната сметка - тя варира и може да е от 2 до 8 лв. на месец;

- такса за поддръжка на заема - най-често е наложителна и може да стигне размер от към 40 лв. на година.

Небанкови такси:

- такса за оценка на парцела, която може да варира от 120 до 150 лв. за апартамент и доближава размер от 200 лв., в случай че си купувате къща;

- нотариална такса за покупката на жилището, като можете да ревизирате това и онлайн благодарение на калкулаторите за тази цел, като сумата зависи и е % от действителната цена на имота;

- учредителна такса, която още веднъж е % от кредита;

- изтриване на ипотеката, като тя се дължи, ако се рефинансира заема ви от една в друга банка;

- разноски по застраховка на парцела, която е наложителна част от жилищните кредити;

- застраховка живот, като към днешна дата тя не е наложителна.

Предсрочно погасяване на заема

След като сте сключили контракт с банката, тогава е допустимо в даден миг да поискате да погасите предварително заема ви. Това важи и в случай че желаете да рефинансирате заема ви към банка, която предлага по-изгодни условия. В рамките на 12 месеца вие ще дължите общоприетоо 1% от сумата, която сте погасили предварително.

След приключването на този период вие не дължите никаква такса, само че единствено в случай че не са посочени такива клаузи в договорните ви връзки с банката. В случай че до края на заема ви остават по-малко от 12 месеца, тогава банковата институция не може да изисква повече от 0.5 % от сумата на авансово погасеното към нея обвързване.

Важно е да имате поради всички тези моменти при тегленето на жилищен заем, както и да сте готови за спомагателните такси, които ще се наложи да ви бъдат начислени. Огромно значение играе и вашите персонална преценка, а точно дали ще можете да погасявате в период вноските си, имайки поради размера на месечното ви заплащане.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР