Съдържание:Фастинг 24 часа - веднъж или два пъти седмичноФастинг 20/4Фастинг

...
Съдържание:Фастинг 24 часа - веднъж или два пъти седмичноФастинг 20/4Фастинг
Коментари Харесай

Какво е фастинг

Съдържание:

Фастинг 24 часа - един път или два пъти седмичноФастинг 20/4Фастинг 16/8  Какво е фастинг

Всеки човек, който знае от малко малко британски език, си превежда думичката фастинг като постене. В случая обаче няма да приказваме за християнските пости, а за така наречен недояждане, което цели понижаване на тежестта.

По-познато е като intermittend fasting, което би се превело като недояждане на интервали и което нашумява изключително доста през 2019 година

Та фастинга, за който приказваме сега, не значи постене, а избран интервал от време, през което вие не би трябвало да хапвате безусловно нищо за съкращаване приема на калориите, които приемате всекидневно в всекидневието си.

Има доста разновидността на фастинг режими, само че тук ще ви срещнем с най-известните.

Фастинг 24 часа - един път или два пъти седмично

Този метод на фастинг е разпространяван най-много от Брад Пилон в книгата му Eat Stop Eat, която англоговорящите биха ви превели просто като Хапвай Спри Хапвай. Идеята е, че си избирате 2 дни в седмицата, през които не приемате никаква храна в продължение на 24 часа. Например решавате в понеделник от 8 часа да спрете приема на храна. Това значи, че можете да се храните след 8 часа във вторник.

Според Брад Пилон оптималната изгода от фастинга за добра фигура се реализира след 18 часов фастинг. Т.е. с тези 24 часа недояждане вие постигате най-хубави резултати. Ние няма да спорим с него, само че би трябвало да ви е пределно ясно, че сходен режим на хранене не е по никакъв начин целесъобразен както за дейните спортисти, по този начин и за хора със здравословни проблеми.

Фастинг 20/4

При този способ вие гладувате 20 часа, само че в интервал от 4 часа имате право да се храните. Повечето създатели предлагат храненето да е единствено един път в разрешените ни 4 часа за храна, само че постоянно допускана неточност е, че след 20 часа мисълта ни е съсредоточена единствено върху угощението, което ни следва. Т.е. стигаме до прегладняване, което, от своя страна, довежда до алчност и погазване.

Фастинг 16/8

 Фастинг

Това може би е най-рационалният фастинг от няколко гледни точки. От една страна, не е толкоз мъчно да издържите 16 часа без никаква храна, а от друга - през времевия ви прозорец от 8 часа вие можете да си позволите 2-3 хранения. Не се стига нито до прегладняване, нито до последвало погазване.

Препоръчително е да практикувате фастинг 16/8 цяла седмица, с цел да има резултат от него. Обърнете само внимание по какъв начин да го организирате по отношение на личните си навици - дали да оставите храненето заран или обед поради фамилните уикенди, или пък да се храните умерено вечерно време, когато излизате по заведения с другари.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР