Съдържание:1. Порчето иска да бъде навсякъде2. Домашните порчета се нуждаят

...
Съдържание:1. Порчето иска да бъде навсякъде2. Домашните порчета се нуждаят
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем при отглеждането на домашно порче?

Съдържание:

1. Порчето желае да бъде навсякъде2. Домашните порчета се нуждаят от физическа активност3. Порчетата имат потребност от приятели4. Порчетата би трябвало да бъдат ваксинирани5. Порчето мирише6. Порчето е хищник7. Поровете също задържат косми в стомаха си8. Домашното порче се нуждае от ветеринар  Какво би трябвало да знаем при развъждането на домашно порче?

Домашните порчета са сладки, игриви, приблизително огромни животни, които са по-интересни от хамстерите, само че основават по-малко проблеми, в сравнение с кучетата. През последните години развъждането на домашно порче набира известност измежду почитателите на домашни любимци.

Всъщност те са като котките - постоянно игриви, привързани, безумно дейни и енергични.

Но даже очарователните домашни порчета имат своите дефекти. Ето какво би трябвало да знаете, в случай че решите да отглеждате порче вкъщи:

1. Порчето желае да бъде на всички места

Поровете са неспокойни - те би трябвало да дъвчат всичко и би трябвало да се катерят на всички места. Не се надявайте, че затворената врата на шкафа ще го избави от нахлуването на поровете: те ще намерят метод да обхванат там. Ще би трябвало авансово да обезопасите всички кабели и проводници, да поставите отбраната като за деца на контактите и да поставите скъпите си и обичани неща в кутии с ключалки. Премахнете нещата, които животното може да гризе, счупи или преглътне.

2. Домашните порчета се нуждаят от физическа интензивност

 Какво би трябвало да знаем при развъждането на домашно порче?

Те са като хъскита - могат или да спят, или да се втурнат на някъде, а в случай че нямат къде да се бягат и да играят, те се угояват и депресират. Когато започнете да отглеждате порче, би трябвало да разберете, че е нужно освен да нахраните животното и да почиствате клетката му, само че и да играете с него.

3. Порчетата имат потребност от другари

Порчето е обществено животно, то би трябвало да поддържа връзка или с хора, или с други порчета, или с други животни (приятелски настроени за поровете, схваща се). Ето за какво доста притежатели рано или късно вземат решение да вземат на любимеца си брат или сестра: с цел да не се отегчава. Разбира се, всяко животно е самостоятелно и може да се натъкнете на порчета - социофоби, само че най-често те са тъжни, когато са сами.

4. Порчетата би трябвало да бъдат имунизирани

В това те не се разграничават от котките и кучетата, само че са основно разнообразни от дребните гризачи - мишки и хамстери. Реваксинацията би трябвало да се прави годишно, даже и да не планирате да ходите на поровете на открито с тях, човек придвижва доста вируси у дома посредством облеклата или обувките си.

5. Порчето мирише

 Какво би трябвало да знаем при развъждането на домашно порче? Снимка: christels/ pixabay.com

В основата на опашката на порчето се намират специфични миризливи жлези. Ако жлезите не се отстранят в млада възраст, тежкият мускусен мирис ще съпътства животното цялостен живот. Ето за какво възрастните порове с цялостен набор от жлези се продават толкоз мъчно - не всеки притежател се съгласява да понася присъща им миризма вкъщи.

Миризмата ще остане даже след премахване на жлезите и кастрацията на животното, просто няма да е толкоз натрапчива. Но порчетата по този начин или другояче миришат - коства си да го знаете авансово.

6. Порчето е див звяр

Не, тези животни не са гризачи. Те даже не са близки родственици на зайците, плъховете и мишките, също така гризачите са естествена плячка за дивите порове в природата. Растителната храна се всмуква от техния корем извънредно едва.

Храната за порчета би трябвало да е високопротеинова, с минимално наличие на въглехидрати. Поради това някои животновъди разрешават си разрешават да им дават храна за котки: храносмилателната система на котките и поровете е сходна. Но кучешката храна не е подобаваща, тъй като кучетата са в положение да усвояват растителни храни в огромни количества.

7. Поровете също задържат косми в стомаха си

 Какво би трябвало да знаем при развъждането на домашно порче? Снимка: Sir_Tommy/ pixabay.com

Подобно на котките, поровете обичат да се чистят. Козината може да остане в стомаха им на бучки, които запушват стомашно-чревния тракт и водят до съществени болести при порчетата. Има два метода за решение на казуса: или сресвайте животното най-малко два пъти седмично, или му давайте специфична малцова паста, с цел да отстрани козината.

8. Домашното порче се нуждае от ветеринар

Поне един път в годината е належащо да се посещава превантивно ветеринар. Факт е, че тези животни са предразположени към избрани генетични болести: избрани типове рак и сърдечна непълнота. Навременните ветеринарни прегледи ще оказват помощ за разкриване на заболяването в зародиш и привеждане на животното в устойчиво положение.

Порчетата са доста забавни, игриви домашни любимци. Порчетата обичат да играят и разпознават стопаните си, дават отговор на име и могат да бъдат подготвени. Те обаче се нуждаят от доста внимание и също така имат свои лични характерности, с които би трябвало да свикнете. Всеки собственик би трябвало да е осведомен с държанието на домашното порче.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР