Съдържание:1. Подаване на заявление2. Вписване в регистъра3. Среща с детето4.

...
Съдържание:1. Подаване на заявление2. Вписване в регистъра3. Среща с детето4.
Коментари Харесай

Процедура по осиновяване на дете

Съдържание:

1. Подаване на заявление2. Вписване в регистъра3. Среща с детето4. Съдебна процедура по осиновяване5. Прибиране на осиновеното дете вкъщи  процедура по осиновяване на дете

Понякога животът се завърта по този начин, че по здравословни или други аргументи не можем да имаме деца. Или пък просто решаваме, че избираме да дадем дом и семейство на едно дете в обезверена потребност от такива. Каквато и да е повода, осиновяването е сериозен развой, който би трябвало да бъде деликатно премислен и разискван от осиновяващото семейство, тъй като напълно ще промени живота на повече от един човек.

Първото, което наложително би трябвало да извършите, е да го обсъдите с половинката и околните си. И двамата родители би трябвало да са безусловно подготвени и сигурни в решението преди да пристъпят към идната стъпка. А поддръжката на остатъка от семейтвото е от изключително значение както за осиновителите, по този начин и за детето.

Ако сте сигурни, че това е, което желаете, то би трябвало да следвате следните стъпки за осиновяване на дете:

1. Подаване на заявление

Трябва да подадете заявление до дирекция „ Социално подкрепяне ” по непрекъснатия ви адрес за позволение за влизането ви в Националния указател на лицата, които желаят да осиновят дете при условия на цялостно осиновяване. В заявката се включват: ЕГН, документ за смоличност, адрес, преференции към детето за осиновяване като пол, възраст, етнически генезис, дали имате лични деца, осъждани ли сте и друга сходна информация.

Имайте поради, че съгласно българското законодателство може да има единствено един претендент за осиновяване, в случай че двамата претенденти нямат подписан цивилен брак - тогава и двамата могат да бъдат вписани. Ако не сте женени или живеете на фамилни начала, то тогава единствено един от вас може да бъда вписан като осиновител.

Необходимо е да се дават и следните документи дружно със заявката:

- копие от уверение за раждане на кандидат-осиновителите;

- копие от уверение за подписан цивилен брак (ако има такъв);

- копие от документ за самоличност;

- удостоверение за психологично здраве и други медицински документи;

- здравно удостоверение за липса на тежки хронични заболявания;

- документ удостоверяващ, че кандидат-осиновителят не е бил лишаван от наставнически права;

- удостоверение за съдимост;

- документи, свързани с приходите и имущественото положение на кандидата;

- рекомендации за лицето, което желае да стане осиновител;

- нотариално заверена декларация за подготвеност за съдействие с Дирекция „ Социално подкрепяне ”.

Възможно е дирекция „ Социално подкрепяне ” да изискат и спомагателни документи, според от случая.

Ако бъдете утвърдени, влизате в регистъра за период от 2 години. Ако не бъдете удобрени можете да успорвате решението по реда на Административно процесуалния кодекс в 14-дневен период. Целият този развой може да отнеме до 3 месеца.

2. Вписване в регистъра

 щастливо семейство и осиновени деца

След като бъдете вписани в регистъра можете да очаквате да ви бъде препоръчано дете за осиновяване. Децата за осиновяване са авансово вписани в обособен указател и съгласно вашите желания и желанията/нуждите на детето, от съответния Съвет за осиновяване (има подобен във всяка районна дирекция) избират дете, за които бихте били най-подходящите осиновители. Имайте поради, че желанията на децата взимат привес.

3. Среща с детето

Ако ви е било препоръчано дете и ви е допаднало като избор можете да осъществите контакт с него. Ако обаче още преди де се срещнете имате резервации (и детето е на повече от 3-4г и схваща какво се случва) най-добре е откажете среща с детето и Съвета за осиновяване ще продължи да търси по-подходящо дете за вас.

Ако в период от 1 месец откогато ви е препоръчано дете, не сте подали молба за осиновяване, се смята, че отказвате да осиновите въпросното дете. Вие не сте длъжни да осиновите първото или петото дете, което ви се предлага - няма ограничаване на броя деца, които могат да ви бъдат препоръчани. Ако обаче откажете огромен брой деца без уважителна причина това може да ви се отрази на възможностите за осиновяване и предложение на друго дете.

4. Съдебна процедура по осиновяване

Ако въпреки всичко откриете дете, което желаете да осиновите, то първата стъпка е да подадете молба за осиновяване до окръжния съд посредством районна дирекция обществено подкрепяне. Например в случай че дома на детето се намира в Пловдив, молбата се подава до Пловдивския градски съд.

Молбата ще бъде импортирана в съда в 3-дневен период от подаването. След това в идващите 14 дни молбата се преглежда в намерено съвещание при закрити порти и най-после Съдът може да удобри или откаже молбата. При отвод, осиновителят има право да апелира в 14-дневен период.

Ако молбата е утвърдена, следва смяна на името на детето съгласно бащиното и фамилно име на осиновителя/ите и се основава нов акт за раждане на детето. Решението на Съда влиза в действие след приключване на 14-дневния период за обжалването му (независимо дали се апелира или не).

5. Прибиране на осиновеното дете вкъщи

След приключване на този 14-дневен период детето публично се изписва от вкъщи, в който е било настанено, и се предава на осиновителя.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР