Садаф Хадем, която стана първата жена от страната си, участвала

...
Садаф Хадем, която стана първата жена от страната си, участвала
Коментари Харесай

Боксьорка от Иран с риск от арест заради боксов мач

Садаф Хадем, която стана първата жена от страната си, взела участие на формален боксов мач, споделя, че е отменила връщането си от Франция след успеха си, защото е схванала, че ще бъде задържана. Иранката победи Ан Чаувин в аматьорски дуел в събота.
 Феновете на бойните спортове броят дните до SENSHI
Тя е възнамерявала връщането си до Техеран със своя френско-ирански треньор тази седмица. Пред състезателен вестник обаче споделя, че има вяра, че е упрекната в нарушаване за наложителните ирански облекла, защото се боксира по жилетка и къси панталони.

Досега иранските управляващи не са удостоверили съществуването на заповед. Хадем се биеше в зелена жилетка и червени къси панталони с бял пояс - цветовете на националния байрак на Иран.

24-годишната иранка е трябвало да се бие отвън границите на Иран, макар позволението на иранските спортни управляващи. Причина за това е, че те са имали условие, което е гласяло, че съдиите по време на мача, би трябвало да бъдат дами.

Самата Хадем споделя, че е очаквала да се завърне като воин. Вместо това, до момента в който тя пътува до летището " Шарл де Гол " в Париж, дружно с треньора си Маджар Моншпиур, някогашен първенец на Световната бокс асоциация в Иран, който също по този начин е и консултант на френския министър на спорта, тя споделя, че са разбрали за издадени заповеди за ареста им.

" Воювах се в законно утвърден мач във Франция. Но защото бях облечена с къси панталони и тениска, което е изцяло обикновено в очите на целия свят, аз обърках разпоредбите на моята страна ", споделя спортистката.

Тя показва като причина обстоятелството, че не е носила хиджаб и е тренирана от мъж. Говорител на иранското посолство в Париж съобщи пред организация Ройтерс, че не може да разяснява дали Хадем ще се сблъска с арест в Иран.

В понеделник федерацията по бокс в Иран съобщи, че не е провела никакви срещи за дами и не е виновна за самостоятелните боксьори. Но акцентира, че спортистките би трябвало да се преценяват с иранските закони за хиджаб.

Според иранското законодателство дамите и девойките на деветгодишна възраст, които се излагат обществено без кърпа, могат да бъдат осъдени с отнемане от независимост сред 10 дни и 2 месеца или парична санкция.

От иранските спортисти се изисква да покриват косата, шията, ръцете и краката си, когато се състезават.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР