Съд за парфюми от Микенската епоха – XIII век, беше

...
Съд за парфюми от Микенската епоха – XIII век, беше
Коментари Харесай

Съд за парфюми от Микенската епоха откриха в България

Съд за парфюми от Микенската ера – XIII век, беше открит при разкопки в местността Бресто край разложкото село Баня. Съдчето се назовава алабастрон и археолозите са намерили в него и незнайна към този момент течност.

Рядката находка е била открита в тясна уличка до огромна сграда в местността. Предстоят разбори на архитекта, които да открият какво е точното наличие, споделят експерти от Нов български университет.

Засега е ясно, че съдът е на най-малко 33 века, само че едно по-обширно прочуване може да разкрие повече за контактите на Древна Микена с българските южнопланински региони.

От историческите сведения е ясно, че по време на късната бронзова ера е построено първото укрепено населено място край Разлог. Най-вероятно е служело за отбранително оборудване, тъй като в линеарните текстове се приказва, че някои от микенските дворци взимали съществени ограничения за защита.

 Мозайка

В началото на XII век Източното Средиземноморие е разтърсено от стопански и политически рецесии. Това постепенно е довело до загиване на микенската цивилизация и цялостното раздробяване на хетското царство в Анантолия.

Век по-рано обаче микенските владетели се опивали да се предпазят от сходна съсипия посредством разширение на укрепителните си граници.

Една от задачите на изследванията в Бресто е да откри същината на контактите сред мощно укрепеното населено място и микенските владетели.

Местоположението е стратегическо – то се разполага сред Рила, Пирин и Родопите. През годините на това място са откривани пластина от бивна на глиган и част от микенски параден шлем.

Тази година в изследването на региона са се присъединили от археолози от Нов български университет, Лудвиг-Максимиланс университет в Мюнхен и Регионалния исторически музей в Благоевград.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР