Съд за неправомерно обжалване на обществени поръчки. За това се

...
Съд за неправомерно обжалване на обществени поръчки. За това се
Коментари Харесай

Дончев: Съд за неоснователни обжалвания на обществени поръчки

Съд за непозволено обжалване на публични поръчки. За това се закани вицепремиерът Томислав Дончев, откакто в последните години редица огромни планове бяха забавени доста точно поради обжалвания, откакто публичната поръчка към този момент е извоювана от дадена компания.

„ Текстовете в Закона за публичните поръчки следват директивата и там малко неща могат да се трансформират. Предприемани са дейности да се лимитират опитите за корист с обжалване - в това число повишение на такси, депозити и т. н. Имали сме неприятности с Европейската комисия, която третира по-трудния достъп до обжалване като ограничение на достъпа до правораздаване. И е права. Не можем да твърдим, че всяка комисия е съвършена и си е свършила работата както би трябвало, по тази причина би трябвало да има надзор. Проблемът не е в обжалването, а в злоупотребата с него, с изнудване на бизнес съперниците, в случай че щете - изнудване на възложителя.

Събирам идната седмица цялата експертна мисъл на страната по тази тематика. В директивата написа, че би трябвало да има две обжалвания, едно от които е правосъдното. Една компания, която не е класирана, апелира първо в Комисия за защита на конкуренцията, по-късно във Върховен административен съд и се губи половин година. Накрая Върховен административен съд взема решение, че жалбата е неоснователна. Аз желая възложителят да има право на противоположен иск за пропуснати изгоди към този, който стопира поръчката, в случай че жалбата е неоснователна. Това ми е концепцията и ще я предложа на всички специалисти дали е допустима, дали не опонира на европейското законодателство. За мен това е добра концепция. Тя би преследвала случаите на корист при обжалването ", разгласи Дончев в изявление за „ 24 часа ".

Той разяснява и каква е европейската процедура в сходни обстановки.

„ Отдавна се занимавам с тези тематики и с изключение на да чета, да виждам процедура, си приказвам и с сътрудниците от другите страни. При нас процентът на обжалване на поръчките е под 10%, дребен е.

Но при най-апетитните - тези с европейско финансиране, обжалването е 70%. Говорил съм с сътрудниците от други страни в Европейски Съюз, изключително за строителния бранш. В множеството от тях вътрешнобраншовата регулация е толкоз мощна, че в случай че някоя строителна компания изнудва сътрудниците си, като подава неоснователни тъжби, нея ще я изключат от строителната камара - и да изтъквам един мой сътрудник - тя по-късно не може да построи дворна тоалетна или ограда.

Има страни в Европейски Съюз, където жаленето е в пъти по-високо. Но злоупотребата е българска процедура, тъй че би трябвало да намерим отговор на този феномен. Такова е и по-силна браншова регулация - там си знаят кои са професионалните изнудвачи ", добави вицепремиерът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР