Съд във Фиджи спря изпълнението на американска заповед за конфискуване

...
Съд във Фиджи спря изпълнението на американска заповед за конфискуване
Коментари Харесай

Фиджи спря конфискацията на суперяхтата на руски олигарх Сюлейман Керимов

Съд във Фиджи спря осъществяването на американска заповед за конфискуване на суперяхта на стойност 300 млн. $, за която Вашингтон твърди, че е благосъстоятелност на глобения съветски олигарх Сюлейман Керимов, оповестиха прокурори.

106-метрова яхта „ Амадея” беше набелязана, защото Керимов е измежду групата олигарси, близки до Москва, на които Съединените щати постановиха наказания поради съветската инвазия в Украйна.

Яхтата остава задържана на Фиджи и е блокирана да напусне водите на тихоокеанската страна, макар прекратяването на заповедта, обявиха прокурорите, представени от БГНЕС.

Луксозната „ Амадея”, която има хеликоптерна площадка, басейн, джакузи и "зимна градина " на слънчевата си палуба, съгласно уеб страницата за следене superyachtfan.com, от средата на април е закотвена в Лаутока, Фиджи, в южната част на Тихия океан.
View this post on Instagram
A post shared by chris aka christo303 (@_christo303_)

Миналата седмица правоприлагащи органи на островната страна, подкрепени от американски сътрудници, поеха контрола над суперяхтата по силата на заповедта, която беше импортирана във Върховния съд на страната.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати изиска конфискуване на плавателния съд, чиято стойност се прави оценка на 300 млн. $, поради нарушение на глобите и хипотетични връзки с корупция.

Но компанията, публично записана като притежател на "Амадея " - Millemarin Investment, получи в петък от Апелативния съд краткотрайно прекъсване на осъществяването на американската заповед, оповестиха от прокуратурата на Фиджи.

Апелативният съд "предостави краткотрайно прекъсване на осъществяването на заповедта ", съобщи пред Агенция Франс Прес представител на прокуратурата на Фиджи. Делото би трябвало да се върне в съда в четвъртък, а американската заповед остава публично записана в съдилищата на Фиджи, сподели тя.

"На яхтата е наложена спомагателна възбрана да напуща водите на Фиджи до второ разпореждане ", добави представителят. В момента яхтата се намира под контрола на полицията на Фиджи.

Съединените щати настояват, че Керимов, който е натрупал положение като съсобственик на огромни съветски енергийни и финансови компании, в това число "Газпром " и "Сбербанк ", е и чиновник на съветското държавно управление.

В обществено оповестеното копие на заповедта разделът, в който се изброяват разнообразни аргументи, даващи съображение да се счита, че Керимов е действителният притежател на яхтата, е отчасти затъмнен.

В заповедта се показва, че собствеността е трансферирана на Millemarin Investment през август 2021 година
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР