Съд в Турция поиска да бъдат издирени с червена бюлетина

...
Съд в Турция поиска да бъдат издирени с червена бюлетина
Коментари Харесай

Турция търси наши граничари чрез Интерпол

Съд в Турция изиска да бъдат издирени с алена бюлетина на " Интерпол " и арестувани четирима български гранични служители на реда. Те са упрекнати за гибелта на турски нарушител край Резово преди 12 години.

Решението на съда в Къркларели да бъдат оповестени за интернационално търсене и арестувани се оказа шокиращо за към този момент някогашните гранични служители на реда. " В Турция се издава алена бюлетина само и единствено за тероризъм. Имам безусловно всички опасения, че може да се случи най-лошото - да бъдем арестувани, отведени, предадени - това са ми страховете, в случай че би трябвало да бъда почтен ", разяснява някогашният граничар Николай Петков.

" Да ни търсят с алена бюлетина като най-големите нарушители, които се укриват... Притеснява ме, че ние си оставаме пандизчии в страната ", изясни също някогашният граничар Михаил Цонков.

У нас следствието на случая е прекъснато от Военната прокуратура заради липса на осъществено закононарушение. Съдът в Страсбург също оправда граничарите.

Турция обаче води лично дело и ги упреква в причиняване на гибел заради немарливост на риболовец нарушител. По думите на пенсионирания граничен служител на реда Николай Костов е имало нарушаване на границата, реагирали са по сигнал, обезвредили са нарушаванията.

По думите му другото е трагичен случай. Четиримата българи упорстват страната да се застъпи за тях и обвиняванията да бъдат снети. " Какъв ще бъде отговорът на способените за това държавни институции ми е мъчно да отговоря, само че въпреки това аз твърдо имам вяра, че българската страна ще направи всичко допустимо, с цел да отбрани правата и законните ползи на своите жители ", изясни юрист Росен Кожухаров. Следващото съвещание по делото в Турция е планувано за февруари следващата година.

В формален отговор от Министерството на правораздаването за бТВ се споделя: " Следва да се разсеят всевъзможни подозрения по въпроса за възможна екстрадиция за Република Турция на нашите граничари - даже в Министерството на правораздаването да бъде получено такова искане, те няма да бъдат предадени на турските управляващи ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР