Съд в Щутгарт осъди днес 32-годишен германец на пет години

...
Съд в Щутгарт осъди днес 32-годишен германец на пет години
Коментари Харесай

Германски съд осъди привърженик на Ислямска държава

Съд в Щутгарт осъди през днешния ден 32-годишен немец на пет години затвор за принадлежност и поддръжка на "чуждестранна терористична организация " - "Ислямска страна " (ИД), заяви Българска телеграфна агенция.

Арестуван през декември 2017 година, Дасбар В. в началото бил обвинен, че е желал да извърши терористична офанзива от името на ИД, като се вреже с кола в голям брой от хора пред ледена пързалка на площад в Карлсруе. Съдът в Щутгарт, където той е съден от ноември 2018 година обаче не съумя да потвърди, че в действителност е имал такова желание.

Съдиите въпреки всичко са решили, че той е отговорен за това, че е поддържал контакти с членове и последователи на ИД "в началото на 2015 година от жилището си в Германия ", и че е оказал помощ на някои от тях да разгласяват в интернет "пропагандни видеоклипове ", прикривайки техния Ай Пи адрес. През юни 2015 година Дасбар В. за първи път напуща Германия и отпътува за град Ербил в Ирак. Малко след завръщането си през март 2016 година той получава заповед от имам на ИД да "извърши терористична офанзива в Германия ", обявиха съдиите.

Той не съумява да осъществя проектите си, защото френските му съквартиранти, с които обвиненият живее в един апартамент, го издават на полицията, подозирайки го, че желае да "извърши нахлуване " в Германия. След това Дасбар В. взема решение да се върне в края на юли 2016 година в Ербил, където следи, от името на ИД, държавна постройка с желание "да я трансформира в евентуална цел " на офанзива. Забелязан е от полицията и е вкаран в пандиза за два месеца, след което се завръща в Германия през юли 2017 година.



Той беше задържан ден след първата годишнина от джихадисткия атентат на Коледния базар в Берлин, най-кървавия, осъществяван в миналото на немска територия. На 19 декември 2016 година 12 души починаха и няколко стотин бяха ранени, откакто тунизиецът Анис Амри се вряза в множеството с камион.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР