Съд в Сараево призна за виновни трима бивши войници –

...
Съд в Сараево призна за виновни трима бивши войници –
Коментари Харесай

Затвор за военни престъпления за сърбин и двама босненски мюсюлмани

Съд в Сараево призна за отговорни трима някогашни бойци – двама босненски мюсюлмани и един сърбин – за военни закононарушения против цивилни жители по време на опустошителната война 1992-95 година
Ицет Арифович е отговорен за убийството на трима сръбски цивилни, арестувани от бошняците през 1992 година, и беше наказан на 10 година затвор.
При един от случаите Арифович, който в този момент е на 58 година, е умъртвил двама души пред полицейския сектор в Сребреница през юли 1992 година Жертвите са били въоръжени цивилни, които предали оръжието си и се предали на бошняците, атакували тяхното село Залазе.
Месец по-рано Арифович умъртвил различен граждански – в село Ратковци.
Другият бошняк Суад Смайлович беше наказан на 14 месеца затвор за пукотевица по труповете на сръбски жертви, натоварени на камион.
При отдеен развой някогашният сръбски боец Милисав Иконич беше наказан на девет години затвор за неведнъж обезчестяване на 20-годишна жена мюсюлманка в град Рогатица. През юли 1992 година той взел дамата от учебното заведение, където била арестувана, и я отвел в апартамент, „ където я хвърлил на леглото, удрял я, преди да я изнасили “, сподели съдията Халил Лагумджия. Иконич изнасилвал дамата в продължение на шест дни.
По време на войната през 1992-95 година сред босненските хървати, босненските мюсюлмани и сърбите починаха към 100 000 души.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР