Мианмар осъди фоторепортер на 20 години в затвора в първия ден на закрития процес

...
Съд в Мианмар, управляван от военните, осъди фоторепортер на 20
Коментари Харесай

Съд в Мианмар, управляван от военните, осъди фоторепортер на 20 години затвор, най-дългата известна присъда затвор за медиен професионалист след преврата през 2021 г.

Изданието Myanmar Now съобщи, че присъдата и присъдата са произнесени в сряда – първия ден от процеса срещу Сай Зау Тайке в затвора Инсейн в Янгон.

Той беше арестуван в западния щат Ракхайн, докато правеше репортажи за Myanmar Now за последиците от циклона Мока, който уби десетки хора в края на май, и срещу него бяха повдигнати четири обвинения, включително нарушаване на закон за природни бедствия и закон за телекомуникациите.

Главният редактор на Myanmar Now Swe Win каза, че всички колеги на Sai Zaw Thaike са натъжени от дългата присъда.

„Неговата присъда е още една индикация, че свободата на печата е напълно отменена под управлението на военните [на правителството] и показва огромната цена, която независимите журналисти в Мианмар трябва да плащат за професионалната си работа“, каза той в изявление.

Myanmar Now каза, че не е ясно по какви обвинения е бил осъден Сай Зау Тайке. Той е бил задържан без достъп до адвокат или семейни посещения преди процеса.

Мианмар беше потопен в смут, след като военните завзеха властта с преврат през февруари 2021 г., сваляйки правителството на избрания лидер Аун Сан Су Чи. Заграбването на властта предизвика движение за гражданско неподчинение и масови митинги, които прераснаха във въоръжено въстание, след като военните отговориха на протестите със смъртоносна сила.

Хиляди също бяха хвърлени в затвора за противопоставяне на преврата, докато лицензите на независими медии като Myanmar Now бяха отнети скоро след като генералите заеха властта.

Мианмар се класира на 173 от 180 в последния Световен индекс за свобода на печата, публикуван от Репортери без граници.

Според последните данни на наблюдаващия орган в момента в Мианмар са затворени 69 журналисти.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР