Съд в Мианма постанови присъда от 7 години затвор за

...
Съд в Мианма постанови присъда от 7 години затвор за
Коментари Харесай

Осъдиха журналисти на 7 години затвор за нарушаване на закона за държавната тайна в Мианма

Съд в Мианма постанови присъда от 7 години затвор за двама публицисти на организация Ройтерс, предадоха международните организации.

Журналистите Ва Лоне и Куав Сое О пледираха почтени по обвинявания за нарушение на закона за държавната загадка. Максималната присъдата, която ги грозеше, беше 14 години затвор. Двамата публицисти отразяваха предходната година бруталната интервенция на армията на Мианма против рохингите (мюсюлманско малцинство) в западния щат Ракхайн. Според обвиняването публицистите са получили и популяризирали поверителни документи.

Двамата публицисти споделиха в съда, че двама полицейски представители са им връчили поверителните документи в ресторант в Янгон. Минута по-късно други служители на реда са ги арестували на 12 декември предходната година. В съда очевидец описа, че нещата са били нагласени, с цел да бъде устроена клопка на сътрудниците на английската осведомителна организация. Присъдата бе произнесена пред препълнена с публицисти и дипломати правосъдна зала.

Решението на магистратите бе наказано основния редактор на Ройтерс Стивън Адлър. Той дефинира присъдата като печален ден за Мианма, за наказаните публицисти и за медиите по целия свят. Адлър сподели, че осъждането на публицистите е огромно оттегляне в прехода към народна власт в Мианма, което няма нищо общо с върховенството на закона или свободата на словото. Главният редактор добави, че в идните дни организацията ще реши по какъв начин да работи против несправедливостта, която се прави по отношение на двамата кореспонденти.

Организация на обединените нации от своя страна прикани за освобождение на наказаните, а посланикът на Съединени американски щати в азиатската страна Скот Марсиъл дефинира присъдите на двамата публицисти като печален факт както за наказаните, по този начин и за всички в Мианма, които работят интензивно за поощряване на фундаменталните свободи, включително и свободата на медиите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР