Съд в Калифорния осъди агрохимическия гигант Монсанто да плати близо

...
Съд в Калифорния осъди агрохимическия гигант Монсанто да плати близо
Коментари Харесай

Градинар осъди "Монсанто" за 290 милиона долара

Съд в Калифорния осъди агрохимическия колос " Монсанто " да заплати близо 290 милиона $ обезщетение на градинар, болен от рак на кръвта. Решението е значимо, тъй като още стотици сходни каузи за вредата от пестицида " Раундъп " чакат да влязат за разглеждане в щатски и федерални съдилища. " Монсанто " ще апелира присъдата.
46-годишният Диуейн Джонсън бил диагностициран с рак на лимфната система преди четири години. Като градинар на учебни парцели в региона на Сан Франциско постоянно пръскал с огромни количества от съдържащия глифозат пестицид Раундъп и генеричния му артикул Рейнджър про.
Болестта му е в терминална фаза и по тази причина делото беше гледано с преимущество. Съдебните заседатели три дни обсъждаха дали концернът е отговорен, тъй като не е предизвестил за риска. Съдия Сюзан Рамос Боланос: Бил ли е Раундъп про или Рейнджър про същественвен фактор в причиняването на щета на господин Джонсън? Отговорът е да. Щели ли са елементарните консуматори да разпознаят евентуалния риск? Отговорът е не.
След присъдата Джонсън изрази вяра тя да поддържа идеята за заплахата от пестицида.
Според " Монсанто " дейната съставна част е безвредна, а типът рак, от който е болен Джонсън, се развива в продължение на години и той евентуално го е получил преди да проработи в учебното заведение през 2012 година Глифозатът е безвреден, реагираха и от немския " Байер ", който наскоро закупи " Монсанто ".
Спорът нездравословен ли е глифозатът се води от години. През 2015 година Световната здравна организация го класифицира като евентуално канцерогенен, година по-късно Европейската организация за сигурност на храните не поддържа това мнение. През ноември еврокомисията позволи потреблението му за още пет години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР