Съд в Гърция издаде присъда затвор на шефа на неонацистката

...
Съд в Гърция издаде присъда затвор на шефа на неонацистката
Коментари Харесай

Цяло партийно ръководство отива в затвора

Съд в Гърция издаде присъда затвор на шефа на неонацистката „ Златна зора “ Никос Михалолякос и някогашните му висши помощници за основаване и ръководство на незаконна организация. Така завършва един от най-важните процеси в политическата история на страната, оповестява Агенция Франс Прес.

След решението би трябвало да бъдат издадени заповеди за неотложен арест на Михалолякос и над дузина някогашни депутати от партията, разпореди съдът.

На 14 октомври водачът на " Златна зора " и петима някогашни депутати от партията бяха наказани на до 13 години затвор. Убиецът на музиканта Павлос Фисас, Йоргос Рупакиас, бе наказан на пожизнен затвор. След това юристите имаха право на обжалване и на иск присъдите да се трансформират на условни.

Днес съдът разпореди някогашните политици неотложно да започват излежаване на присъдите и да не чакат дългия развой на обжалване. Главният арбитър Мария Лепеноти в понеделник обществено осъди настояването на държавния обвинител множеството от наказаните да бъдат освободени краткотрайно в очакване на обжалването, което може да отнеме години.

Съдът постанови, че „ Златна зора “ е незаконна организация, ръководена от Михалолякос в подчиненост във боен жанр по модел на нацистката система на Хитлер.

Процесът бе провокиран от убийството на антифашисткия рапър Павлос Фисас през 2013 година, който бе обсаден от членове на „ Златна зора “ и смъртоносно намушкан.

В дълготрайно следствие досъдебните магистрати обрисуваха дейности на групата по съставяне на облечена в черно милиция, за заплашване и побой на съперниците с прахове, лостове и ножове. При претършуване в домовете на членове на партията през 2013 година бяха открити огнестрелни и други оръжия, както и нацистки знаци.

За 62-годишния Михалолякос присъдата ограничи замайващ напредък на политик, чиято партия беше третата най-популярна в страната през 2015 година, годината, в която стартира процесът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР