Съд в Египет осъди най-известния активист в страната Ахмед Дума

...
Съд в Египет осъди най-известния активист в страната Ахмед Дума
Коментари Харесай

Съд в Кайро осъди на 15 години затвор най-известния активист в Египет

Съд в Египет осъди най-известния деятел в страната Ахмед Дума на 15 години затвор за присъединяване в безредици и нахлуване против силите за сигурност през 2011 година, съобщи Ройтерс, като се базира на правосъдни източници.

Правозащитни групи окачествяват тази присъда като най-тежкото посягане против деятел след военния прелом, свалил президента ислямист Мохамед Морси преди пет години. Оттогава в Египет са вкарани в пандиза хиляди последователи на ислямистката съпротива, демократични деятели и публицисти. Ахмед Дума бе водеща фигура в продемократичния протест, свалил от власт автократичния президент Хосни Мубарак през 2011 година Срещу Дума към този момент има присъда от три години затвор по други обвинявания за присъединяване в проява през 2013 година в Кайро.

Съдът в Кайро е постановил още, че Ахмед Дума би трябвало да заплати шест милиона египетски лири (ок. 336 хиляди щатски долара) за нанесените вреди по време на проява пред офиса на министър-председателя през 2011 година Присъдата може да бъде обжалвана пред по-горна инстанция в период от 60 дни. При произнасянето й съдията означи, че обвиненият е бил част от навалица, нахлула в постройката на Народното събрание и разрушила част от него.

Подобно на други изтъкнати египетски деятели Ахмед Дума е лежал в пандиза по времето на Мубарак, на последвалия го боен съвет, както и през мандатите на Морси и сегашния президент Абдел Фатах ас Сиси, предава Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР