Съд в Дания постанови 7 години затвор за норвежки гражданин

...
Съд в Дания постанови 7 години затвор за норвежки гражданин
Коментари Харесай

7 г. затвор за мъж в Дания за подкрепян от Иран заговор за убийство

Съд в Дания постанови 7 години затвор за норвежки жител от ирански генезис поради присъединяване му в скрит план за ликвидиране на съперник на държавното управление в Техеран, оповестява " Франс прес ".

Мохамед Давуджадех Лолоей, 40-годишен жител на Норвегия , беше наказан за " съучастничество в опит за ликвидиране " против водач на сепаратистите.

Мишената на опита за нападение, член на сепаратистка формация, известна като Арабско придвижване за битка за освобождението на Ахваз , е бил търсен от управляващите в Иран .

По време на процеса е станало ясно, че обвиненият скрито е снимал целта си Хабиб Ябор Каби и брачната половинка му в дома им в Копенхаген през септември 2018 година

След това Давуджадех Лолоей изпратил фрагментите до мъж, именуван " Саджади ", за който съдът съобщи, че е " потвърден " сътрудник на иранското разузнаване .

Малко по-късно чиновници на разузнаването и полицията започнаха голяма интервенция за разстройване на убийството, като изправиха на нокти скандинавската страна.

" Обвиняемият трябваше да осъзнае, че посредством своите проучвания и наблюдения оказва помощ на иранското разузнаване (...) в убийството ", заключиха съдиите.

Дания разгласи, че осуетеното ликвидиране е било поръчано от Иран като о тмъщение за кръвопролитна офанзива в град Ахваз през септември 2018 година, изказване, което Техеран отхвърли.

Давуджадех Лолоей е бил задържан през октомври 2018 година, откакто се е завърнал от пътешестване до Иран.

Той отхвърли обвиняванията, потвърждавайки, че е снимал Каби, тъй като е имал спекулация с някогашната му жена и че е летял до Иран, тъй като майка му е била съществено болна.

Съдът отхвърли обясненията и стигна до заключението, че " иранските разследващи служби са възнамерявали да убият " Хабиб Ябор Каби .

В присъдата са представени случаи на убийства на съперници на Иран в Европа, изключително в Холандия и Турция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР