Съд в Букурещ заяви, че бившият румънски президент Траян Бъсеску

...
Съд в Букурещ заяви, че бившият румънски президент Траян Бъсеску
Коментари Харесай

Траян Бъсеску бил доносник на Секуритате

Съд в Букурещ съобщи, че някогашният румънски президент Траян Бъсеску е сътрудничил на страховитата загадка полиция от времето на комунизма Секуритате.
Апелативният съд съобщи, че е открил, че „ подсъдимият, Траян Бъсеску, е бил помощник на Секуритатите по дело, учредено на документи, датиращи от неговото време като студент в Морския институт в югоизточния град Констанца, съобщи БГНЕС. 
Бъсеску, който е на 67 години, извършва два мандата като президент от 2004 година до 2014 година, а през май тази година е определен за член на Европейския парламент.
Той съобщи в петък, че ще апелира решението във Върховния съд.
Въпреки че съответните инспекции не са разкрили нищо, когато той се кандидатира за обществена служба, актуалното дело беше намерено, откакто нови доказателства бяха открити от CNSAS, органът, претрупан с изследването на архивите на Секуритате.
" Не знаех, че това е Секуритате ", сподели той пред румънски медии в петък, като призна, че е предал някаква информация за състуденти на чиновник по сигурността.
Случаят ще бъде удар по репутацията на Басеску като една от основните фигури в посткомунистическия преход на Румъния.
" Това е образец, тъй като той е този, който осъди комунизма и отвори архивите. Историческа самодейност ", съобщи откривателят и историк Мадалин Ходор за Агенция Франс Прес, като добави, че точно Бъсеску е разрешил работата на CNSAS.
През 2006 година Бъсеску изнесе забележителна тирада пред румънския парламент с искане за " инспекция на съвестта на нацията " и се извини от името на румънската страна за страданията при комунизма.
" Трябва да призная, че изпитвам известна мъка, като видях, че аз съм този, който осъди комунизма, отвори архивите на Секуритатите и ги изпрати в CNSAS ", съобщи Бъсеску пред Digi24 в петък.
През декември Румъния ще означи 30 години от рухването на комунизма след кървава гражданска война, която смъкна диктатора Николае Чаушеску.
Секуритате беше считана за една от най-бруталните секрети полиции в някогашния Източен блок и имаше мрежа от стотици хиляди информатори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР