Бангладеш хвърля в затвора активисти за доклад от 2013 г. за убийствата на силите за сигурност

...
Съд в Бангладеш осъди двама видни активисти за правата на
Коментари Харесай

Съд в Бангладеш осъди двама видни активисти за правата на човека на две години затвор, което според критиците е част от репресии преди избори.

Adilur Rahman Khan и Nasiruddin Elan от правозащитната група Odhikar винаги са отричали обвиненията отпреди десетилетие, че са публикували доклад с невярна информация.

Но прокурорите казаха, че техният доклад за убийствата на силите за сигурност през 2013 г. „подкопава“ имиджа на страната.

двама бяха осъдени в четвъртък в Дака след 10-годишен съдебен процес.

Десетки международни правозащитни групи призоваха двамата мъже да бъдат незабавно освободени, заявявайки, че на двамата е отказан справедлив процес.

И двамата активисти са прекарали десетилетия в документиране на хиляди предполагаеми извънсъдебни убийства, изчезвания на опозиционни активисти и полицейски прояви в Бангладеш.

Те бяха осъдени за доклад, публикуван от Odhikar през 2013 г. относно протест на ислямистка група, която се опитваше да наложи по-строга форма на религията на обществото в Бангладеш.

Техният доклад документира, че силите за сигурност убиха най-малко 61 души, включително деца, в операция през нощта в Дака за отстраняване на протестиращи.

Хан и Елан бяха задържани малко след публикуването на доклада и след това освободен под гаранция. Обвиненията отново бяха повдигнати от прокурорите наскоро.

"Те бяха осъдени на две години затвор за публикуване и разпространение на невярна информация, нараняваща религиозните чувства и подкопавайки имиджа на държавата“, каза прокурорът Назрул Ислам Шамим пред агенция AFP. 2021 г. - след налагането на санкции на САЩ срещу елитните паравоенни сили на Бангладеш за тяхното предполагаемо участие в стотици насилствени изчезвания и убийства без присъда от 2009 г. насам.

Миналата седмица ООН също подчерта, че и двамата мъже са били подлагани на тормоз и сплашване, докато са били пуснати под гаранция. нарушения на надлежен процес", като например непредоставяне на важна информация на защитата до един ден преди изслушването.

"В допълнение към набелязването на лидерите на Odhikar, правителството се намесиха в способността на организацията да извършва дейността си по правата на човека, като блокираха достъпа им до средства и оставиха заявлението си за подновяване на регистрация висящо от 2014 г. насам“, гласи изявление, подписано от 39 международни правозащитни групи.

Правителството на шейх Хасина е обвинявано, че е насочено срещу активисти и политически опоненти, откакто тя стана лидер на Бангладеш през 2009 г. - нещо, което тя отрича.

Миналата година правителството анулира оперативния лиценз на Odhikar, обвинявайки го в опетняване на имиджа на страната.

Под ръководството на Хан и Елан, Одикар работи в тясно сътрудничество с ООН и международни групи за защита на човешките права. Неговите доклади също бяха цитирани в доклади на Държавния департамент на САЩ по държави.

Затворът на активистите идва само четири месеца преди следващите общи избори в Бангладеш и на фона на нарастващи призиви за осигуряване на свободни и честни избори.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР