Съд в Бахрейн отне гражданството на 115 души и постанови

...
Съд в Бахрейн отне гражданството на 115 души и постанови
Коментари Харесай

Бахрейн отнема гражданството на 115 души, обвинени в тероризъм

Съд в Бахрейн лиши поданството на 115 души и постанови доживотни присъди за 53-ма от тях по обвиняване в тероризъм, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Властите в Бахрейн са обвинили десетки лица в екстремизъм в поредност всеобщи процеси, заявявайки, че обвинените са поддържани от Иран. Правозащитници настояват, че това са най-вече мирни представители на опозицията.

Днешното дело е обвързвано с изказванието от 2015 година на ръководеното от сунити кралство, че иранските Гвардейци на революцията са помогнали на шиити, бегълци от Бахрейн, да основат екстремистка група, наречена Бригадите Зулфикар, с цел да дестабилизират страната.

Прокуратурата бе обвинила 139 души за организирането на " голям брой детонации, владеене на експлозиви и образование в приложимост на оръжия и експлозиви и опити за ликвидиране на служители на реда ". 53-има обвинени бяха наказани на пожизнен затвор, 62-ма - на разнообразни периоди затвор - от три до 15 години, а 23-има бяха оправдани.

Бахрейн, където е основан Пети американски флот, води акция против шиитски опозиционни групи и правозащитници от Арабската пролет през 2011 година насам. Според правозащитници и цивилен деятели шиитското малцинство е подложено на политическа и икономическа дискриминация - обвиняване, което управляващите отхвърлят, отбелязва Ройтерс.

От 2011 година насам има чести конфликти сред стачкуващи и силите за сигурност, против които имаше няколко бомбени атентати. Властите настояват, че опозицията подкопава сигурността, и упрекват за бомбените офанзиви Иран и ливанската шиитска формация Хизбула. Техеран и Хизбула отхвърлят да са забъркани по какъвто и да било метод в размириците в Бахрейн.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР