Съд в Австралия осъди архиепископ от Аделаида за виновен в

...
Съд в Австралия осъди архиепископ от Аделаида за виновен в
Коментари Харесай

Австралия осъди архиепископ за прикриване на педофил

Съд в Австралия осъди архиепископ от Аделаида за отговорен в прикриване на полови злоупотреби с деца през 70-те години в отдалечения щат Нов Южен Уелс, съобщи ДПА.

67-годишният Филип Уилсън може да получи оптималната присъда от две години затвор. Той е най-високопоставеният католически свещеник в света, упрекнат и наказан за такова закононарушение.

Уилсън, който е диагностициран с ранна фаза на Алцхаймер, твърди, че не си спомня диалог от 1976 година с Питър Крейг, една от хипотетичните жертви на свещеника педофил Джеймс Флечър.

Уилсън е упрекнат, че е прикривал злоупотребите, осъществени от Флечър, с който е работил дружно, против четири момчета през 70-те години. Съдия Робърт Стоун е декларирал, че не приема изказванието, че Уилсън не може да си спомни диалога, а Крейг няма претекстове или интерес да мами или да си измисля, оповестява австралийското радио Ей Би Си. Друг потърпевш, който не може да бъде назван, е разказал, че е съобщил за насилието, когато е бил на 11 години, а Уилсън го е обвинил в неистина и го е предиздвикал да изчете 10 пъти молитва за наказване.

Флечър бе приет за отговорен през 2004 година по девет обвинявания в полови злоупотреби с деца и умря от удар през 2006 година в пандиза, където излежаваше близо осемгодишна присъда.

През 2012 година тогавашният министър председател Джулия Джулард сътвори специфична проверяваща комисия за половото принуждение в църквата. Тя разгласява финалния си отчет предходната година - 17 тома с над 400 рекомендации, измежду които да се отстранен наложителното безбрачие и тайната на изповедта.

Разследващите са изслушали свидетелства на повече от 15 000 жертви на похищения в разнообразни институции като сиропиталища, спортни клубове, учебни заведения и юношески организации. Посочени са общо 4000 такива институции, от тях 62% са католически. " Констатирани са пагубни пропуски от управлението на католическите управляващи през десетилетията ", се споделя в отчета. " Не става въпрос за няколко " гнили ябълки ". Важните публични институции са се провалили. "

Разследването е открило, че казусът с детската педофилия в католическите институции е имал застрашителни размери. 7% от австралийските свещеници са упрекнати в актове на педофилия сред 1950 и 2010 година В някои от диоцезите 15% от свещениците са обвинени в полови похищения против деца, а в Ордена на братята хоспиталиери от Сен Жан са уличени 40% от членовете му. Най-високопоставеният представител на католическата черква в Австралия, упрекнат в педофилия, е кардинал Джордж Пел, някогашен ковчежник на Ватикана. Мащабът на следствието е голям – от 2013 година насам към полицията са препратени 2559 обвинявания, почнали са 230 каузи. Над 60 000 жертви на принуждение може би имат право на обезщетения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР