Съд, прокуратура и полиция нищят едновременно грандиозен скандал с фалшиви

...
Съд, прокуратура и полиция нищят едновременно грандиозен скандал с фалшиви
Коментари Харесай

Грандиозен скандал: Спипаха 7 ученици с фалшиви болнични, те съдят директорката

Съд, прокуратура и полиция нищят по едно и също време величествен скандал с подправени болнични в бургаската Гимназия за непознати езици, по-известна като Руската.

Седем възпитаници от 12-ти клас били хванати с изфабрикувани медицински бележки, с които пробвали да извинят отсъствията си. Последвало най-суровото наказване и след педагогичен съвет те били отстранени от учебно заведение и трансферирани в самостоятелна форма на образование. Седемте осъдени дванадесетокласници обаче отвърнали неотложно на удара и дали под съд директорката, написа " Монитор ".

В административния съд на Бургас са заведени общо 7 каузи, колкото са и осъдените, които към този момент са планувани. С подадените тъжби учениците желаят от съда да анулира административните заповеди, с които те са отстранени и трансферирани в самостоятелно образование.

Сагата почнала в средата на октомври, единствено месец след старта на образователната година, само че до момента се пазеше в загадка. Седмината показали на класния си началник подправени медицински бележки, с цел да извинят отсъствията си. Той обаче незабавно забелязал, че са ментета. Всички без изключение били издадени от един и същи доктор, а също така тотално били сбъркани и датите. В една от тях пишело, че е издадена на 9-ти октомври, а за дата на боледуването било посочена 17-ти октомври. От управлението на школото се задействали и направили инспекция. Свързали се с доктора, издал бележките, който бил безапелационен, че не е издавал такива документи, даже и печатът му бил друг.

Дванадесетокласниците пък, някои от които имат навършени 18 години твърдели, че нямали никаква визия, че болничните им са подправени. Въпреки, че признали, че си ги " купили ", те се кълнели, че не знаят кой ги е фалшифицирал. Освен извинителните бележки, някои от учениците изфабрикували и подписи на родителите си под съпътстващите бележките заявления, с които родителите заявявали, че са осведомени за болесттите и отсъствията.  

Когато разбрали, че поради подправените медицински не могат да завършат като постоянни възпитаници последния клас от гимназията, сгафилите хлапаци оповестили правосъдна борба на учебното управление и завели каузи. Дори и да не ги завоюват, жалбите им до Административния съд са блокирали влизането в действие на наказванията, а процеса надали ще завърши до края на образователната година. 

От школото обаче също са се хванали на контра и казусът към този момент е стигнал до полицията и прокуратурата. От държавното обвиняване оповестиха, че към този момент се води следствие. " Въз основа на постъпилите материали от Икономическа полиция, наблюдаващият прокурор е решил, че са налице данни за осъществено документно закононарушение. Съставени са неистинен медицински бележки. Ще се проверява действието, назначени са графологични и механически експертизи, следва разпит на очевидци, в това число и на лекаря, който е посочен в документите ", разясниха от прокуратурата. 

Едно от децата си признало, че купило извинителната записка против 60 лв. от собствен връстник от друго учебно заведение. Въпреки това до действителни последствия за учениците надали ще се стигне, така би трябвало да се потвърди кой е изготвил фалшификатите, което е доста мъчно, разясниха осведомени.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР