Съд на 8 хиляди години - шедьовър на раннонеолитната култура,

...
Съд на 8 хиляди години - шедьовър на раннонеолитната култура,
Коментари Харесай

Селището в Слатина датира от 6000 г. пр. Хр.

Съд на 8 хиляди години - шедьовър на раннонеолитната просвета, къщи с извънредно огромни размери и античната рецепта за мая показаха археолозите проучващи селището при " Слатина ".

Разкопките там не престават. Откритията бяха показани пред кмета на София Йорданка Фандъкова, която дружно със своя екип и група публицисти, посети раннонеолитното населено място в столичния комплекс.

Кметът означи, че е извънредно значимо разкриването на културно-историческото завещание по тази причина и по стратегия " Култура ", Столична община е отделила 3 млн. лева за разкопки и изследвания. Фандъкова даде обещание финансирането на разкопките в раннонеолитното населено място при " Слатина " да продължи, до тогава до момента в който има потребност.

Посетителски център пък ще прави археологическите открития налични за необятната аудитория. Плановете плануват мястото да стане вторият археологически парк на столицата. Селището в Слатина има обща повърхност 300 декара. Според археолозите то датира от интервала 6 000 - 5 500 година прочие Хр. и е едно от най-ранните селища в Югоизточна Европа, обитаемо от първите земеделци и скотовъдци на континента. Проучванията се правят от екип археолози от Националния археологически институт с музей - Българска академия на науките, управителен от чл.-кор. проф. Васил Николов.

Освен античният съд, археолозите демонстрираха къщи с необикновена величина за времето си. Едната, от които с повърхност от 300 кв. м. и разкриха рецептата на античната квас за самун, съдържаща жито и диви растения, оставени да ферментират.

Селището е опасано от трап с дълбочина - 70 см. Ровът не е имал укрепителна или охранителна функционалност, а магическа. Проф. Николов изясни, че всички селища от тази ера имат такива изкопи, само че появяването им в Средна и Западна Европа, е станала на по-късен стадий.

Откритията археолозите желаят да показват в алманах, с който да опишат за живота по тези земи. Кметът Фандъкова от своя страна съобщи, че към този момент има подготвен план за този археологически парк, предусещащ експонирането на археологически остатъци и обособяването на паркова част. Ще бъде построен и посетителски център, тъй че обектът да е наличен за туристи, без да се пречи на разкопките и изследванията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР