Сачева обясни, че мерките се изразяват както в подкрепа на

...
Сачева обясни, че мерките се изразяват както в подкрепа на
Коментари Харесай

Министър Сачева: Успяхме да запазим 16 000 работни места във Варна от началото на пандемията!


Сачева изясни, че ограниченията се показват както в поддръжка на бизнеса и пазара на труда, по този начин и в програмата " Топъл обяд ", стратегиите с хранителни артикули, фамилните помощи за деца. Що се отнася до мярката 60/40 или 80/20 в бранша на туризма и превоза, тя разясни, че до този миг са непокътнати 250 000 работни места и са вложени към 600 млн.лв. единствено в фирмите от разнообразни браншове, които са кандидатствали по двете ограничения. 

Отделно още най-малко 450 млн.лв. са дадени от Министерство на стопанската система за подкрепяне на компании. Това значи, че с над 1,1 млрд.лв. е подкрепят бизнеса. 

Специално за Варна Сачева изясни, че по стратегиите са непокътнати 16 000 работни места, вложени са 17 млн.лв. По мярката " Запази ме " до през вчерашния ден към 3 000 работодатели са кандидатствали за 15 000 души. 

Министър Сачева гостува в морската столица във връзка подписването на Меморандум с Икономическия университет. Ето какво разяснява още тя при визитата си:

" Днес подписахме съглашение с Икономическият университет във Варна да разпространяваме политиките на Министерство на труда и обществената политика измежду младежите, изключително що се отнася до тематики като обществено предприемачество, социална стопанска система и корпоративна обществена отговорност. Корпоративната обществена отговорност е извънредно значимо изискване за това фирмите да се развиват за в бъдеще, в това число да могат да притеглят младежи на работа. Според разнообразни изследвания все по-важно за младежите е една компания да има идея, както и размера на заплатата, която ще получават. Що се отнася до другите аспекти на съглашението, ще има благоприятни условия и за стажове от страна на студентите в обществената администрация 

В идващите 7 години предвиждаме да влагаме по ОП  " Развитие на човешките запаси " 33 млн. лева в действия, които са свързани със общественото предприемачество. Напълно допустимо е някои от студентите да намерят и опция за личен бизнес, който да започват. Също така имаме 70 млн.лв., които сме насочили към " Фонда на фондовете " за микрокредитиране още веднъж по тематики, свързани със общественото предприемачество, обществените услуги и обществената стопанска система. 

Професиите на бъдещето са тъкмо толкоз свързани с технологии, колкото и с хора, тъй че считам, че това, което направихме през днешния ден е студентите на ИУ-Варна да имат от ден на ден благоприятни условия. 

Бюджетът на Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " за идната година към момента се прецизира, само че са над 4 милиарда лева парите, които ще бъдат вложени в разнообразни браншове, в това число и във връзка с деинституализацията на обществените услуги за възрастни хора. Това ще бъде едно от основните пера. Така, както сега имаме ангажимент да закрием всички институции за деца до 2025 година, по този начин в този момент започваме процеса да закрием всички домове за възрастни, хора с увреждания и хора с психологични проблеми до 2037 година Една забележителна част от институциите би трябвало да бъдат пребазирани още до 2025 г. 

По отношение пазара на труда доста са тематиките, по които ще се работи. Повече от 500 млн.лв. ще бъдат вложени в образования за дигитални умения, както за хора, които би трябвало да бъдат консуматори на обществени услуги, по този начин и за хора, които ще работят с тези цифрови умения, с цел да основават артикули и услуги. 

Ще има сериозен съставен елемент върху младежката безработица, върху хората, които нито учат, нито работят. Социалната стопанска система също ще бъде един от главните акценти. Най-основното ще бъде програмата, обвързвана с образованието през целия живот., т.е. основаване на платформа за непрекъсната подготовка и преквалификация на работната мощ у нас ", разяснява министър Сачева.  

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР