Съчетаването на методите на лечение на конвенционалната и интегративната медицина

...
Съчетаването на методите на лечение на конвенционалната и интегративната медицина
Коментари Харесай

Все повече лекари и пациенти в България предпочитат интегративните методи на лечение

Съчетаването на методите на лекуване на стандартната и интегративната медицина стават все по-популярни и практикувани освен в Европа, само че и у нас. С всяка минала година нараства броят на лекарите и пациентите, за които включването на спомагателни лечебни средства към одобрените в стандартната медицина схеми за лекуване се явява по-успешният метод в лечението на разнообразни болести.

Сред най-популярните от тях се обрисува хомеопатията. Общо 100 милиона европейци я ползват в ежедневните си грижи за здравето. Данните сочат, че топ 5 европейски страни, в които най-често се употребяват хомеопатични услуги, са Германия (60%), Франция (56%), Австрия (50%), Испания (33%) и Обединеното кралство (15%). А от ден на ден научни проучвания поддържат тезата, че тя е изпитан способ за лекуване и профилактика. Проучване във Франция да вземем за пример демонстрира, че пациентите със фамилни лекари, прилагащи хомеопатична терапия, употребяват доста по-рядко антибиотици при инфекции на горните дихателни пътища.
Хомеопатията понижава епизодите на боледуване и използването на антибиотици при децата
Това сочи клинично проучване, извършено в Израел и Индия измежду деца до 2-годишна възраст. Резултатите бяха показани от ръководителя на изследването доктор Менахем Обербаум, създател на Центъра за интегрирана и комплементарна медицина и пенсиониран началник на модул по „ Комплементарна и различна медицина “ към Медицинския факултет на Университета Hebrew, Йерусалим. В рамките на 2 години екипът му наблюдава лекуването на децата при остри респираторни болести и диария посредством относителен метод сред стандартно и хомеопатично лекуване. Данните демонстрират доста по-малко епизоди на остри болести при децата, лекувани единствено с хомеопатия, по-бързо възобновяване и доста по-малко потребление на антибиотична терапия.

Скъсяване на боледуванията, понижена потребност от банкет на антибиотици и по-дълги интервали на здраве след включване на естествени медикаменти в лечението регистрира при своите пациенти и доктор Десислава Георгиева, общопрактикуващ доктор, експерт вътрешни заболявания и обща медицина с над 26-годишен на практика опит. От 12 години интегративният метод е неизменима част от ежедневната й процедура, като с него следи отлични резултати в лекуването на острите респираторни вирусни инфекции, стомашно-чревни инфекции, уроинфекции, алергични болести.

По думите й след прекосяването на Ковид пандемията има доста по-висока периодичност и по-тежко протичане на респираторните инфекции. При пациентите си доктор Георгиева има одобрена скица за повишение на имунитета, разреждане на честотата, тежестта и продължителността на боледуванията. Тя включва антивирусното лекарство Инфлуцид в композиция с Шуслерови соли №3, №6 и №7 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Подходящи са за цялото семейство, в това число за деца над 1 година, бременни и кърмещи дами. Приложени в коминация (по 1 табл. от всяко дневно за към 3 месеца), те стабилизират имунната система, защищават от проникването и размножаването на вируси в клетката и покачват съпротивителните сили на организма. Д-р Георгиева сполучливо ползва Инфлуцид и Шуслерова сол №3 и за терапия на към този момент настъпила вирусна зараза. Приемът на по 1 табл. от всяко на час оказва помощ за преодоляването на възпалителния развой, лекува признаците и защищава от настъпване на затруднения. А благодарение на Инфлуцид и Шуслерови соли №3, №5 и №8 сполучливо може да се намали температурата на болния пациент.
Уникално българско изследване удостоверява позитивната настройка на лекари и пациенти към интегративната медицина
То беше показано от доктор Дора Пачова, доктор магистър по хомеопатична терапия с над 30-годишен стаж в региона на интегративната медицина, шеф и учител в ЦЗО „ Едикта “, ръководител на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Изследването е извършено в интервала 2015-2019 година от Националния център по публично здраве и разбори, със съдействието на Българската здравна хомеопатична организация и Асоциацията на лекарите хомеопати в България. В изследването вземат участие 527 лекари и стоматолози хомеопати от 28 области на България и 547 пациенти от цялата страна, които се лекуват с хомеопатия. Резултатите са оповестени през 2021 година в монография за хомеопатичното лекуване в България.

Заболяване е била главната причина за консултация на пациентите с доктор хомеопат, като близо 85% от тях първо са избрали хомеопатията пред стандартното лекуване. Очертан е и главният профил на най-честите консуматори на хомеопатия в България – дами на възраст към 40 години, с висше обучение. Тези данни корелират с редица проучвания в страните от Европейски Съюз, съгласно които потребителите на хомеопатичното лекуване са най-вече дами, образовани и с по-високи приходи. В Германия изследване демонстрира, че дамите журналистки на управителни позиции и здравните публицисти имат по-позитивни настройки към хомеопатията, като те са последователи на научно основаните познания (медицина на доказателствата).

Данните сочат, че магистрите по медицина демонстрират дълготраен интерес към потреблението на хомеопатия като съпътстваща форма на лекуване на своите пациенти в ежедневната си процедура и са на мнение, че тя би трябвало да бъде приета за здравна компетентност. По-голямата част от тях ползват и други неконвенционални способи, като съвсем всички са на мнение, че „ стандартните и нетрадиционните способи на лекуване би трябвало взаимно да се допълват ”. „ Обединение на другите посоки и специалности, което се назовава систематичен взор върху живота или редовно мислене – това е и най-съвременната идея за медицината в международен мащаб, тъй като на процедура имаме едно здравето и една медицина “, заключи доктор Пачова.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР