Събранието на академиците избра днес петима нови член-кореспонденти на Българската

...
Събранието на академиците избра днес петима нови член-кореспонденти на Българската
Коментари Харесай

Избраха петима нови член-кореспонденти на БАН

Събранието на учените избра през днешния ден петима нови член-кореспонденти на Българската академия на науките, заяви пресцентърът на Българска академия на науките.

В региона на "Биологичните науки " за член-кореспондент е определен проф. Димитър Асенов Иванов. Научните му приноси са свързани с палеоботаниката и палеоклимата. Изследва растителността и климата на България и Европа в интервали от преди 23 милиона години до наши дни. Има 265 научни труда и 815 цитирания.

В региона на "Медицинските науки " за член-кореспондент е определен проф. Асен Рачев Гудев. Научните му приноси са свързани с кардиологията - с диагностиката, лекуването и профилактиката на атеросклеротичните, сърдечно-съдовите болести, с изследване на имунните механизми на атеросклерозата и оксидативния стрес. Има 163 научни труда и 1966 цитирания.

Проф. Александър Григоров Костов е определен за член-кореспондент в региона на "Хуманитарните науки ". Научните му приноси са свързани със стопанската история на Балканите през 19-и век и до Първата международна война, по-конкретно върху особеностите на модернизацията и европеизацията на района. Има 85 научни труда и 130 цитирания.

В региона "Творци на изкуството и изкуствознание " за член-кореспондент е определен Иван Йорданов Димитров-Гранитски. Той е ослепителен държавник със значимо наличие в креативния живот на България. Автор е на 35 книги - лирика, литературна рецензия и журналистика.

В същата област за член-кореспондент е определена и проф. Мила Христова Сантова. Научните й приноси са свързани с фолклористиката, изкуствознанието, етнологията и културната антропология. Има 164 научни труда и 122 цитирания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР