Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН публикува обща декларация,

...
Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН публикува обща декларация,
Коментари Харесай

БАН осъди остро руската агресия срещу Украйна и заплахите с ядрени оръжия

Събранието на учените и член-кореспондентите на Българска академия на науките разгласява обща декларация, с която осъжда съветската военна експанзия против Украйна. 

Учените показват, че Русия е нападнала суверенна страна без директна причина, предизвиква гибелта на голям брой мирни хора. 

" Стотици хиляди бежанци, най-вече дами и деца, напущат страната си, принудени да търсят леговище от войната, измежду тях и хиляди хора с български корени. Очертава се филантропична злополука в голям район. Войната нанася мъчно лечими рани в връзките сред хората, построява нови линии на ненавист. Войната против Украйна заплашва мира в цяла Европа, заплашва нейните полезности и цивилизационен модел, а дрънкането на нуклеарните оръжия заплашва бъдещето на човечеството ", се споделя в позицията. 

Учените от Българска академия на науките декларират поддръжка за " острата отрицателна реакция на цивилизования свят, споделяна и от сътрудниците ни съветски и украински учени ". 

" Солидаризираме се с хилядите съветски учени, в това число историци и слависти, които без боязън подвигнаха глас срещу войната, в отбрана на своите съседи и роднини, в отбрана на личната си ценностна система. Настояваме за евакуиране на съветските войски от Украйна и бързо решение на филантропичната злополука на нейна територия ", споделят още учените от Българска академия на науките.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР