Събрали сме се да отбележим Деня на народните будители. Преди

...
Събрали сме се да отбележим Деня на народните будители. Преди
Коментари Харесай

Радев: За да си будител, интелектуалният авторитет не стига


Събрали сме се да отбележим Деня на националните будители. Преди година загатнах на тази дата, че Будителят не е интелектуалец по европейски пример. Това е българска духовна категория. За да си будител, интелектуалният престиж не стига. Трябва да имаш добавена стойност от героизъм, кураж и посветеност. Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Едни будят с гения си, други с образец. Едни пишат книги и играят на театралната сцена, а други пишат история и носят почтено своята ролята на сцената на живота. Това съобщи президентът Румен Радев в Словото си във връзка Деня на националните будители.

И продължи:

Затова през днешния ден тук е Кристиян, който посвети силите си на спасяването на последната теснолинейка в България, с цел да има превоз за хората в Родопите. Тук е и софиянецът Пламен, който прави чудеса за учебното заведение в родното си село. Тук е и планинският лидер Орлин, който увлече стотици хора да носят на тил материали високо в планината, с цел да изградят дружно животоспасяващ подслон. Тук сте и вие, огромни имена на българската просвета и просвета и хора с идея, които не се нуждаят от показване.

Будители е имало и в най-мракобесните времена. Има ги и през днешния ден. Преди месец приканих за национално единство, само че това не е зов да запълним публичните разломи с примирие и нищожество.  Това е зов за битка. За народна власт, за правдивост, за грамотност, за независимост на словото. Единението е всенародно изпитание в името на високи цели. И будителството е пътят към неговото осъзнаване и сбъдване. Будителите родиха Възраждането. Вярвам, че актуалните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство: да преборим унинието, мрака, безразличието и моралната рецесия, с цел да пребъде България!

Честит празник!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР