Събраха 20 чувала с боклукСърфисти се събраха на плажа на

...
Събраха 20 чувала с боклукСърфисти се събраха на плажа на
Коментари Харесай

Сърфисти на война с пластмасата

Събраха 20 чувала с отпадък


Сърфисти се събраха на плажа на Приморско, само че не с цел да се надбягват с вятъра и вълните, а с цел да разгласят война на пластмасата.
 За да призоват повече запалянковци в Приморско, сърфисти направиха фотосесия измежду пластмасови боклуци. Снимки: Авторката и фейсбук За да призоват повече запалянковци в Приморско, сърфисти направиха фотосесия измежду пластмасови боклуци.
Снимки: Авторката и фейсбук
“Ние сме срещу потреблението на пластмаса за еднократна приложимост. Клечки за уши, сламки и бъркалки не могат да се рециклират, хората ги изхвърлят и по този начин вредим и на природата, и на здравето си ”, сподели пред “Труд ” Илияна Стоилова, създател на сърф учебно заведение “Акаша ”. Тя и Йоан Колев, прочут първенец на България и Балканите по уиндсърф, взаимно със съорганизаторите от Surfrider Foundation Sofia, са избрали неслучайно датата 16 юни за самодейността в Приморско. На този ден в разнообразни точки по цялото земно кълбо се отбелязва Международния ден на сърфинга и на множеството места феновете на този спорт приканват да не се изхвърля пластмаса по плажа и във водата.

Целта е посредством спорт и занимания повече хора да научат, че чистотата на морето е измежду главните полезностите в нашия живот, обясниха уредниците. Самото разчистване пък подсигурява прелестно превозване на плажа и … шоколадов тен. Освен това всички на място ще могат да се срещнат с проблематиката със замърсяването на плажовете, най-много с пластмаса, което придобива все по-застрашителни размери.

“Пластмасата е добър материал, в случай че се употребява вярно ”, разясни Илияна Стоилова. Тя описа, че по принцип “дъските ” за сърфове се вършат от дървесина и стиропор, само че в последно време се създават и от рециклирани пластмасови риболовен мрежи.

В съботния ден сърфистите събраха 20 чувала с отпадъци от Северния плаж в Приморско. “Преобладават пластмасовите бутилки, чашки и сламки. Но плажа имаше и захвърлени автомобилни гуми ”, възмущаваха се участниците в купона, който продължава и през днешния ден. По обед излезе вятър и присъстващите следиха демонстрации и уроци по уиндсърф.

Рибари и капитани:
Морето е задръстено с найлони


Навътре в морето е цялостно с найлонови отпадъци, които вятърът тика откъм брега. Влачат ги и теченията, в това число и от прилежащи страни, описаха риболовци пред „ Труд ”. Почти всеки ден в мрежите и въдиците им се оплитат някакви пластмаси, в това число и когато са надалеч от сушата. Капитани на корабчета описват, че в 20-метровата зона на дълбочина морето е по-чисто, само че от 60 до 90 метра по дъното имало цели сектори с боклуци. На нос Емине се намирало дере, наричано “Фалшивата дълбочина”, което приличало на бунище от найлони.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР