Сабра и Шатила, Ливан – Седмица след дългоочакваната реч за

...
Сабра и Шатила, Ливан – Седмица след дългоочакваната реч за
Коментари Харесай

Палестинците в Ливан разочаровани, че Хизбула няма да ескалира

Сабра и Шатила, Ливан – Седмица след дълго чаканата тирада за нападението на Израел над Газа, която не разгласи война на Израел, Хизбула повтори това известие в събота.

Въпреки че ще продължи да отвръща на израелските офанзиви против Южен Ливан, сподели водачът на Хизбула Хасан Насрала, войната с Израел ще бъде дълга и успеха ще „ отнеме години “.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Облекчение в Ливан, защото Насрала на Хизбула възпира по-широка война в Израел Семейство, в това число три деца, убити при израелска офанзива в Южен Ливан Снимки: За да берат реколтата от маслини, фермерите в Южен Ливан смел израелски огън Въоръженото крило на Хамас споделя, че е изстреляло 16 ракети против Израел от Южен Ливан завършек на списъка

Посланието му не пропадна за доста палестинци в Сабра и Шатила, палестински бежански лагер, който се простира в два квартала на Бейрут.

„ Исках той да отвори войната изцяло “, сподели Абдала*, 25, един от палестинците, които се събраха разтревожени в кафене на тротоара в Сабра и Шатила, с цел да гледат речта.

Той е един от близо 250 000 палестинци, изнемогващи в небогати бежански лагери в Ливан, откогато бяха изгонени от родината си по време на основаването на Израел през 1948 година

Те следиха, ужасени, по какъв начин Израел систематично и съзнателно нападна цивилни структури като бежански лагери, учебни заведения и лечебни заведения в Газа.

Атаките са умъртвили повече от 11 000 палестинци – съвсем половината от тях деца – и са принудили стотици хиляди да избягат в южната част на Газа, множеството от тях пешком и постоянно са били атакувани от израелски войски, даже когато са бягали.

„ Хизбула се бори и те се пробват, само че ние желаеме те да създадат повече “, сподели Абдала.

Няма задоволително налягане

Някои палестинци в Ливан имат вяра, че Хизбула би трябвало първо да се бие с Израел.

След предходната тирада на Насрала на 4 ноември се следи прилив на принуждение сред Хизбула и Израел в Южен Ливан. На 5 ноември израелска ракета умъртви една жена и три деца.

Според представител на израелската войска, Хизбула отмъсти, като умъртви израелец – без информация дали жертвата е боец или граждански.

Само мигове преди речта на Насрала на 11 ноември Израел изстреля ракета по ливанско село на към 40 км (25 мили) от тяхната обща граница.

След това, след речта, министърът на защитата на Израел Йоав Галант предизвести, че Хизбула е „ покрай осъществяване на сериозна неточност “, макар че не е ясно какво има поради.

Маджди*, който живее в Шатила, сподели, че е отчаян от Хизбула.

Той чака Хизбула да поеме по-значима роля в подпомагането на Хамас, защото групата, означи той, от дълго време се показва за водач на по този начин наречената „ ос на съпротивата “, която включва Иран, Хамас и други, подкрепяни от Иран въоръжени групировки в района.


„ Насрала малко ще ескалира против Израел от Ливан, само че той няма да бъде сътрудник на Хамас в огромната и решителна борба в Палестина. Самият той сподели това “, сподели Маджди пред Ал Джазира.

Вътрешно налягане

Никълъс Бланфорд, специалист по Хизбула от мозъчния концерн на Атлантическия съвет, сподели пред Ал Джазира, че Насрала, който е подкрепян от Иран, явно обмисля вътрешната си обстановка.

В речта си Насрала сподели, че има „ несъгласни гласове в Ливан, само че тези гласове са лимитирани “.

Някои палестинци, които гледат речта в Сабра и Шатила, считат, че Насрала е имал поради Самир Гегеа, християнски политик, който оглавява партията Ливанските сили.

Съобщава се, че Гегеа сподели на локална телевизионна станция, че Ливан не се нуждае от нещо, което „ да добави към всички несгоди на ливанския народ “ малко след изненадващата офанзива на Хамас против Израел на 7 октомври.

„ Въвличането на Ливан в разрушителна война няма да направи услуга на Хизбула “, сподели Бланфорд. „ Но парите свършват с Техеран. Ако иранските калкулации се трансформират и те желаят Хизбула да навлезе [в Израел] в цялостен мащаб, тогава Насрала ще би трябвало да се подчини, без значение от реакцията. ”

Значителна ескалация сред Хизбула и Израел може да докара до цивилен спор в Ливан и изкупителна жертва на палестинците, сподели Абдала. Но той към момента желае Хизбула да поеме по-голям напън върху палестинците в Газа.

„ Причината, заради която желая Хизбула да ескалира е, че всичко, което виждам, е по какъв начин Израел убива деца. Аз съм срещу убиването на деца, без значение дали са израелски или палестински “, сподели той пред Ал Джазира, мигове преди речта на Насрала да бъде излъчена по малкия екран.

Управление на упованията

Някои палестинци считат, че Хизбула прави повече от задоволително, с цел да помогне на Газа и упрекват други арабски водачи като египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси и водача на палестинската администрация Махмуд Абас, че са съучастници в зверствата на Израел.

Те имат вяра, че първият е държал граничния пункт Рафах с Газа като цяло затворен и че вторият е гледал да се възползва от войната на Израел против Хамас.

„ Египет не пуска задоволително храна в Газа и не отваря своя пункт, с цел да помогне на палестинците да излязат “, сподели Разан*.

Баха*, също от Шатила, сподели, че Насрала най-малко до известна степен се бори с Израел.

Той прибавя, че Абас е най-големият изменник на палестинците, тъй като продължава съдействието си в региона на сигурността с Израел на Западния бряг – артикул на Споразуменията от Осло от 1993 година – и че предлага да играе роля в ръководството на Газа, в случай че Израел победи Хамас.

„ Хизбула не може да се оправи сама “, сподели Баха пред Ал Джазира. „ Но сега всички харесваме Насрала повече от личния си палестински водач [Абас]. “

* Фамилиите на тези палестински интервюирани не са посочени заради опасения за тяхната сигурност.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР